24 Април 2024 г. Сряда

Честит празник, студенти!

2015-12-08 07:19:22

Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. От 1994 г. 8 декември става празник на всички студенти в България.

Така днес студентите празнуват своя празник за 112-и път.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

Софийският университет, станал причина за честването на сегашния студентски празник, е основан на 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети).

За осигуряване на транспортно обслужване на Студентски град във връзка със студентския празник "Център за градска мобилност" в столицата ще осигури нощно движение по автобусни линии номер 94 и 280 от 00.00 часа до 5.00 часа на 8 срещу 9 декември 2012 г.

Служители на главните дирекции „Национална полиция", „Пожарна безопасност и защита на населението", столичната и областните дирекции на МВР предприемат необходимите мерки за обезпечаването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на студентския празник.

Те ще осигурят постоянно присъствие около обектите и в местата, където предстоят увеселения. Акцент в дейността на полицията е осигуряване на безопасността на движението. Ще се извършват проверки и ще се осъществява контрол на водачи на МПС, употребили алкохол, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС.

Особено внимание ще бдъе обърнато върху контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на пиротехнически средства, огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни вещества.

Полицията отправи миналата седмица съвети към студентите във връзка с празника им - 8 декември. Те са основно са предотвратяване на катастрофи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати