8 Май 2024 г. Сряда

НС одобри споразумението за МиГ-овете, брожение в ЕС срещу „Северен поток 2”, Борисов изригна заради „Яневагейт”...

2015-11-28 06:33:00

Съботните вестници съобщават, че парламентът одобри споразумението с Полша за ремонта на българските самолети МиГ-29

„Депутатите подкрепиха законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29.
Със 133 гласа "за" и 42 "против" депутатите одобриха документа на първо четене.
Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна...” – в. „Стандарт”.

„След неколкократно отлагане споразумението с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29 все пак успя да мине през парламента. Договорът бе ратифициран и с подкрепата на ДПС. Освен тях "за" гласуваха народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Против бяха БСП, "Атака" и двама независими. АБВ отказа да участва във вота.
Дебатът за споразумението се изроди в спор "за" и "против" НАТО и Русия. Депутатите от левицата обвиниха военния министър Николай Ненчев, че извършва беззаконие. "Вие ощетявате българския народ с 3 млн. евро. Къде се намирате вие? Оттук нещата водят към други институции - прокуратура и т.н.", обърна се към Ненчев депутатът от левицата Румен Гечев. Независимият Велизар Енчев и представителят на левицата Атанас Зафиров пък се оказаха най-яростни защитници на ремонта на МиГ-29 в Русия. Те дори си бяха подготвили речи, които да защитят руската страна. Илиан Тодоров от "Атака" заяви, че предлаганата ратификация не е нищо повече от политическо решение. Според него така се прехвърля отговорността върху парламента, ако се случи някакъв инцидент с ремонтиран в Полша самолет...” – в. „Сега”.

„За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за логистична подкрепа за самолети МиГ-29.
Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Аз съм абсолютно сигурен, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън Европейския съюз (EС) и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света.
За нас това е важно споразумение, което дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство. Това е началото на дългосрочно партньорство. То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор, допълни Ненчев.
Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години. През това време няма нито един аварирал самолет. Питам моите опоненти: това не е ли достатъчна гаранция? Не е ли достатъчна гаранция за сигурност това, че Полша сама произвежда по-голямата част от резервните части за самолетите си? Не е ли достатъчна гаранцията на държава, с която сме заедно в ЕС и НАТО?...” – в. „Труд”.

„Единадесет години след приемането ни в Алианса, се оказва, че въпросът за нашата принадлежност, отново стои. Днешните дебати в Народното събрание явно показаха, че някои партии от българския парламент подлагат под съмнение избора на обществото. Но гласуването в залата ме обнадеждава, защото показа, че мнозинството от депутатите в Народното събрание разбират, че времето се е променило и призраците от миналото не могат да ни достигнат, продължи министърът... 
Полша ремонтира изтребителите МИГ 29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. Пълен списък на необходимите документи е включен в Анекс към Споразумението. Полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското Министерство на националната отбрана е отговорен за осигуряване на качеството при ремонта на двигателите. Прилага се система за управление на качеството AQAP 2120, разработена и приета от НАТО.
Давам си сметка, че откъсването на Българската армия от една силна зависимост ще бъде много трудно, но се нагърбвам с тежката задача, въпреки че ще спечеля много врагове и негативи. Аз започнах този процес, завърши министър Ненчев...” - в. „24 часа”.

Друга актуална тема от съботните вестници е протестът на страни от ЕС срещу разширяването на газопровода „Северен поток”.

„Десет държави от Европейския съюз, сред които и България, се обявиха против разширяването на газопровода в Балтийско море, известен като "Северен поток 2" и поискаха дебат по въпроса на среща на лидерите на ЕС.
Група европейски компании подписаха през септември споразумение за увеличаване капацитета на тръбите, преминаващи директно от Русия до Германия.
Сега десетте страни казват, че това е против интересите на ЕС и рискува допълнително да дестабилизира Украйна, основната транзитираща държава за руски газ към Европа.
Писмото от четвъртък е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Това са всичките бивши комунистически държави в ЕС плюс Гърция, която е директно зависима от преноса на газ през Украйна, Румъния и България.
Тези страни заявяват в писмото до Европейската комисия, че проектът трябва да бъде подложен на строга регулаторна проверка и призовават за "дебат, включващ всички" в заседанието на лидерите на Европейския съвет през декември.
"Позицията на Европейската комисия по "Северен поток 2" също ще е повлияе върху начина, по който се възприема общата политика за външни отношения и сигурност на ЕС сред основните ни съюзници и традиционни партньори", се казва в текста, цитиран от "Ройтерс".
"Съхраняването на транспортните трасета през Украйна е от стратегически интерес на ЕС като цяло и то не само в перспективата на енергийната сигурност, но като подсилване стабилността на Източна Европа." – в. „Дневник”.

„По отношение на искане за разискване на темата за „Северен поток" ние не сме се подписвали. България не е декларирала никъде такова желание. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с появила се публикация в „Ройтерс", че България с още 9 страни отказва разширяването на „Северен поток" 2 за газопровода в Балтийско море, съобщава „Фокус". „С писма няма как да се решат толкова важни въпроси. За да се вземе решение по такъв въпрос, този въпрос трябва да бъде обсъден първо в Съвета по европейски въпроси в българското правителство. Следва да бъде налице решение на Съвета по енергийна сигурност. Следва да бъдем запознати с цялата фактическа обстановка, за да изрази България подобна позиция. България такава позиция не е изразявала, това е категорично. Трябва да сме запознати с цялата налична информация", обясни Петкова.
Във връзка с това, че Русия спира „Турски поток" заради напрежението между Москва и Анкара и дали може България да се възползва, за да възроди „Южен поток", Петкова коментира, че България работи целенасочено за своята диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ...” – в. „Стандарт”.

Случаят „Яневагейт” продължава да е сред горещите теми на всекидневниците.

„Скандалът със записите на разговори между уволнената съдийка от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова и бившия му председател Владимира Янева дотолкова отчая премиера Бойко Борисов, че той се разпореди никой повече да не му говори за съдебна система. Министър-председателят, чието име се споменава многократно в записите, не се възмути от думите на Янева, а се ядоса, че бил критикуван заради коментарите си за нея преди месеци. Борисов изобщо не спомена дали е писал съобщение на Янева, както тя самата твърди, и дали е пращал свои хора да я успокояват, че всичко ще бъде наред.
"Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система - това се тълкува като вмешателство. Значи ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай боже, и Лукарски, да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава?", казва Борисов на заседанието на кабинета, докато зам.-министърът на правосъдието Петко Петков обяснява процедурата по избор на генерален адвокат за Съда на ЕС в Люксембург. "Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални. За да може да влезе в протокола - аз не искам да ги "опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори...” – в. „Сега”.

„След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?! Този въпрос постави министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.
Коментара си той направи при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.
Ето и целия текст на стенограмата:
Точка 26
Проект на Постановление за отменяне на Постановление №214 на Министерски съвет от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз и за съдия в Общия съд
БОЙКО БОРИСОВ: Това не го ли решавахме преди или го върнаха?
ПЕТКО ПЕТКОВ: Господин премиер, уважаеми дами и господа министри, веднъж в рамките на тази година това постановление беше променено. Причината за това е процедурата за избор на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. В рамките на първоначалната процедура се откроиха доста несъвършенства на това постановление. Установиха се доста несъвършенства на Постановлението.
В крайна сметка първоначалната процедура за избор на кандидат за генерален адвокат завърши с неуспех. Основната причина за това беше, че постановлението предпоставяше изключително високи критерии за владеене на френски език и един-единствен кандидат от явилите се успя да вземе изпита по френски език, който обаче, според комисията, имаше недобри правни познания. Това наложи да предприемем изменения в Постановление №214 и да изчистим някои от неговите несъвършенства, след което проведохме втора процедура.
Втората процедура приключи с избор на кандидат за генерален адвокат, посочен от комисията, съставена според постановлението, който обаче не беше одобрен от Съда на Европейския съюз поради липса на изискуемия според тях стаж.
Това налага, тъй като времето изключително много напредва, да създадем изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд.
В същото време, до създаване на новия ред ние, предполагам, със съвместен доклад на министъра на външните работи, ще предложим на Министерски съвет списък с утвърдени специалисти по право на Европейския съюз, от които Министерски съвет да може да направи информиран избор измежду най-добрите експерти, с които разполагаме...” – в. „Труд”.

„На случая "Яневагейт" трябва да се гледа като на продължение на филма КОЙ. Това обяви в предаването "Лице в лице" по БиТиВи Татяна Дончева, лидер на "Движение 21" и бивш депутат.
Тя мотивира позицията си с това, че през цялата история прозира влиянието на ДПС през мрежите на депутата си Делян Пеевски върху съдебната система като се назначават на ключови позиции магистрати, чиито действия после се дирижират.
Съдия Ченалова е първата, която гласно обявява това, което се случва в тази система, останалите магистрати предпочитат да мълчат, обясни Дончева като подчерта, че Ченалова прави това от позицията на човек, притиснат в ъгъла.
Според нея действията на премиера Бойко Борисов в случая са продиктувани от това Ченалова и Янева да бъдат хвърлени на кучетата, за да не стигнат нещата до него. "Но това не са прости женички. Те дълго и упорито са се стремили към позициите, които заемат. Това са каки, които са се борили за хляба и поста си дълги години. Така че те няма да допуснат да бъдат хвърлени на кучетата просто така", коментира Татяна Дончева.
Тя подчерта, че на фона на това има остър недостиг на "прилична информираност" на обществото по случая, защото към него не изтичат факти, благодарение на които хората да стигнат до свои изводи, а информации, за които се използват медийният монопол на Пеевски и ДПС както и влиянието на ГЕРБ. Така двете партии искат да направят внушения, "които им изнасят".
Голите факти до момента говорят, че двете съдийки от позицията на постовете, които заемат, са извършвали поръчки, които идват от кабинета на Пеевски и на премиера, а те двамата очевидно имат определен контрол върху ВСС и персонален върху членове на състава му.
Дончева посочи, че тезата на премиера по случая, почива само на известните до момента факти, но предстои да излизат още, защото те били известни на твърде много хора. Те били свързани отново с обвързаността на Борисови на Пеевски с ръководството на Софийския градски съд, с даването на директни поръчки за изходи от дела от различно естество. "В техните очи съдебната система работи добре, когато работи по нашата поръчка, а не когато работи по закон и по факти", обобщи Дончева...” – в. „Дневник”.

В. „24 часа” съобщава за руска връзка в кибератаката срещу сайта на ЦИК:
„Доклад на ДАНС разкривал руска връзка в хакерската атака на сайта на ЦИК
Имало 8 млн. заявки в секунда от чужбина
Доклад на ДАНС, който потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че кибератаката в изборния ден е свързана с руските власти, съществува.
Това твърди високопоставен източник, който го е чел. Според него докладът е бил четен на Консултативния съвет по национална сигурност и разпратен на отговорните фактори. Гласност обаче не му се дава.
Сайтът на ЦИК бе атакуван и това доведе до блокирането му в изборния ден. Хакерска атака имаше и на сайта на МВР.
Атаката е била осъществена по т. нар. DdoS технология. 
Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно с нея. За да прикрият следите си, нападателите са използвали “зомбирана” ботнет мрежа. В опит да стигнат до поръчителите, разследващите са потърсили и съдействието на ФБР, което се е включило в анализа на събраните данни Distributed Denail of Service (DDoS) атаката идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница. Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира - съдържанието му не се показва. При атаката над правителствените сайтове се стигнало дори до 8 млн. заявки в секунда...”

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати