27 Април 2024 г. Събота

Наши пилоти отказват да летят с МиГ-овете, ремонтирани в Полша

2015-11-27 08:54:34

Поддържането на летателната способност на самолетите МиГ-29 е отпървостепенно значение.

Тази позиция изрази военният министър Николай Ненчев по време на дебатите в Народното събрание за ратификацията на споразумението с Полша за ремонта на самолетите ни.

Целта била да се потърси възможност за диверсификацията на ремонта на МиГ-овете. Оказало се, че Полша е единствен възможен вариант освен Русия.

6 двигателя ще се ремонтират. 2 двигателя ще получим за временно ползване. 2 години гаранция получаваме от полската страна. 7 месеца след влизане в сила на споразумението получаваме и двата „временни” двигателя.

Николай Ненчев увери, че с ремонта няма да се накърни интелектуалната собственост на руснаците. Гарант за качеството било полското военно ведомство. Споразумението влиза в сила след ратификацията.

"След ремонта в Полша поне 10 пилоти ще откажат да изпълняват полети със самолети, чиято гаранция и безопасност не е дадена от руския производител". Такава информация имал независимият депутат Велизар Енчев.

От парламентарната трибуна, той подчерта, че според европейското законодателство ремонтът може да се извърши само от главния конструктор - заводът-производител. Това са условията на Наредбата за условията и реда за сертифициране на летателната годност.

Енчев изтъкна, че Полша не може да завери ремонта на самолетите и да даде гаранция. От нашето Военно министерство искали да се харесат на САЩ, които не желаят да има руска техника.

Вие ще отговаряте за живота на българските пилоти, ако ремонтирате тези изтребители в Полша". И ги попита дали са готови да носят тази отговорност.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати