20 Април 2024 г. Събота

Ердоган: Не искаме ескалация на напрежението с Русия!

2015-11-25 10:00:15
Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет Су-24, настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

"Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо решаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя туркмени", категоричен бе държавният глава на южната ни съседка.

Той отново посочи, че Турция смята, че самолетът е бил свален в турското въздушно пространство, но се е разбил на сирийска територия.

Турските власти са разбрали, че сваленият на сирийската граница самолет е руски едва след инцидента, допълни още Ердоган. 

"Фактът, че самолетът принадлежи на Русия, стана известен едва впоследствие, когато руските власти заявиха това", посочи президентът.

Ердоган добави, че два военни самолета са влезли във въздушното пространство на Турция. Единият го е напуснал, а другият е бил свален.

Турският президент обяви, че двама турски граждани са ранени от отломките от сваления руски самолет.

"Самолетът е паднал на територията на Сирия, но няколко части са паднали на наша територия. По тази причина двама наши граждани са ранени", каза той.

Часове след инцидента Ердоган заяви, че Турция е атакувала руският самолет, нахлул във въздушното ѝ пространсво "както е по правилата".

Той добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу пък заяви, че всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати инцидентът", добави той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати