29 Март 2024 г. Петък

Бунтовници: Убихме пилот с парашут (18+)

2015-11-24 16:28:03
Член на екипажа на руския изтребител, свален над северен сирийски район, е бил убит във въздуха от стрелба на бунтовници, докато се опитвал да насочи парашута си към територия под контрола на правителството. Това обяви във Facebook говорител на сирийска бунтовническа група, цитиран от ДПА и АП.

"Докато те падаха, те постоянно се опитваха да насочат парашутите си, за да достигнат до територия, контролирана от диктатора Башар Асад", написа говорителят на Десета крайбрежна бригада Джабир Ахмад.

По думите му бойци от картечната рота на бригадата са успели "да го поразят, преди да се измъкне", и трупът му е паднал на "свободна земя". Бунтовническата група е разпространила видеоклип, на който се виждат въоръжени мъже, застанали около трупа на русокос мъж с окървавено лице.


Не е известна съдбата на втория пилот на руския самолет, съобщава БТА.

Във връзка със случая турското външно министерство е извикало руския шарже д'афер, съобщи турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

НАТО пък свиква извънредно заседание в 18 ч. българско време по искане на Турция след свалянето на руския самолет, съобщи Франс прес.

От Кремъл настояха, че не правилно да се говори сега за каквито и да било последствия за руско-турските отношения в резултат на инцидента с руския самолет Су-24, предаде ТАСС.

"Би било неправилно сега да се дават някакви оценки, предположения и да се правят някакви изводи, докато не получим цялата пълна картина", каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Така той отговори на въпрос за перспективите на отношенията между Москва и Анкара.

"Трябва просто да се запасим с търпение, това е много сериозно произшествие, но без да разполагаме с пълна информация, е просто невъзможно да се говори нещо и би било невярно", подчерта говорителят.

Руското министрество на отбраната продължава да твърди, че през цялото време на полета самолетът се е намирал над територията на Сирия. Турция обаче настоява, че е свалила самолета, който многократно бил предупреждаван, че нарушава въздушното й пространство.

Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 1950-те години насам.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати