18 Април 2024 г. Четвъртък

Турция свали руски Су-24 на границата със Сирия

2015-11-24 11:39:37

Турски самолети Ф-16 свалиха руски боен самолет Су-24 „Фенсер". Той е паднал на сирийска територия, съобщиха турските власти, цитирани от световни агенции.

Турски военен представител заяви, че самолети Ф-16 на страната са свалили летателния апарат, след като е нарушил въздушното пространство на Турция. Източникът добави, че Турция няколко пъти е предупредила самолета преди да бъде ударен.


В съобщението се допълва, че самолетът е летял над турския град Яйладаги, който се намира на под 20 километра от границата със Сирия. Градът е в провинция Хатай.В съобщение турската армия отбелязва, че самолетът е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути заради нарушение на въздушното пространство на Турция преди да бъде свален от бойни самолети Ф-16.

 

Турски официален представител заяви, че два военни самолета са приближили турската граница преди единия да бъде свален.

Русия обяви, че един от бойните й самолети е свален от Турция.

Руското военно министерство потвърди, че е свален руски самолет от Турция и че може да докаже, че той е бил ударен в сирийското въздушно пространство по време на полета си. Обаче от ведомството отбелязват, че той е свален от земята.

Су-24 от руската авиационна група катастрофира в Сирия след стрелба от земята. Самолетът беше локализиран на височина 6000 метра. Съдбата на пилотите все още е неизвестна. Според предварителната информация пилотите са катапултирали. Обстоятелствата около катастрофата на самолета се изясняват. Руското военно министерство отбелязва, че по време на полета самолетът е локализиран в сирийското въздушно пространство. Това е регистрирано, казва се в съобщение на военното ведомство на Русия.

Според експерта по сигурността и главен редактор на списание „Национална отбрана" Игор Коротченко самолетът най-вероятно е свален със зенитно-ракетна система.

Той поясни, че ако съобщението на руското военно министерство е коректно, самолетът е летял над височина, при която може да се използва преносима установка.

Междувременно CNN Turk информира, че единият от пилотите е в ръцете на тюркменски сили, които действат на страната на сирийските бунтовници.

Турска медия отбелязва, че руски военни хеликоптери търсят пилотите.

По-късно представител на сирийските бунтовници заяви, чеединият руски пилот е загинал. 

Двама турски граждани са пострадали от падащите отломки, съобщава телевизионният канал Ulusal.

 

Русия и Сирия използват такива самолети Су-24.

LCCSY информира, че той е паднал в сирийската провинция Латакия. Самолетът е паднал в района на сирийското село Ямади в област, известна като Тюркменската планина, която се намира непосредствено до турската граница. В района се водят боеве между опозицията и сирийската правителствена армия.

Сирийският център за наблюдение на човешките права уточнява, че самолетът се е разбил в планински район в северната част на провинция Латакия, където по-рано са били извършвани въздушни удари, тъй катопроправителствените сили водят боеве с бунтовници.

Турската телевизия Haberturk показа кадри с пламтящия боен самолет.

Турски представител успокои, че сваленият самолет не е действие срещу определена страна, а стъпка за защита на суверенитета на Турция.

 


Отделно от кабинета на премиера Ахмет Давутоглу обявиха, че министър-председателят е разговарял с шефа на Генералния щаб на турската армия и с външния министър относно ситуацията на границата. В съобщението не се споменава за сваления самолет.

Анкара традиционно изразява солидарността си към сирийските тюркмени, които са сирийци от турски произход.Тази седмица Турция поиска свикване на среща на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят атаките срещу тюркмените в Сирия. Миналата седмица Анкара привика руския посланик, за да протестира срещу бомбардирането на техните села.

Давутоглу е наредил на външното министерство да се консултира с НАТО, ООН и съответните държави относно последните събития, допълват от кабинета.

Припомняме, в началото на октомври възникна напрежение между Турция и Русия, след като Анкара обвини Москва, че руски бойни самолети са нарушили турското въздушно пространство няколко пъти. Анкара заплаши да предприеме мерки, ако отново има нарушения. Миналият месец Турциясвали безпилотен самолет, който също е нарушил въздушното пространство.

Очаквайте подробности!

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати