2 Май 2024 г. Четвъртък

Въоръжени джихадисти взеха 170 заложници в хотел в Мали

2015-11-20 12:09:52

Въоръжени атакуваха луксозния хотел „Радисън" в малийската столица Бамако, съобщава „Ройтерс". Смята се, че те държат заложници, по информация от високопоставен източник от силите за сигурност и свидетели.

По-рано от хотелската верига информираха за двама нападатели.Съобщава се за 10 нападатели. Те нахлули в хотела с викове „Аллах Акбар".

„Много рано сутринта имаше стрелба. Очевидно има и опит за взимане на заложници. Полицията е там и отцепи района", заяви източникът от силите за сигурността.

CNN съобщава, че са убити трима души - двама малийци и един французин.

Силите за сигурност са обсадили сградата. Хора се събират извън хотела. В района са разположени малийски и френски войници. По-късно информацията за френските войници бе опровергана. По информация от френската армия в момента няма френски войници в Бамако.

Малийски войници и спецчасти щурмуваха хотела. Около 80 заложници са били освободени. Представител на турското правителство съобщава, че трима души от екипажа на Turkish Airlines са избягали от хотела. Не е ясно как са успели да излязат навън. Трима все още се намират в хотела.

Трима представители на ООН са били успели да напуснат в безопасност хотела. Не е ясно обаче колко още представители на организацията са останали вътре.

Телевизия „Ал Джазира" съобщава, че хотелът е атакуван от групировката „Ансар ал-Дин" (привърженици на религията).

Кореспондентът на телевизията в Мали описа групировката като „екстремистка военна група, която се стреми да налага ислямския шериат в Мали".

По информация на Агенция „Франс прес" джихадисти са започнали яростна стрелба в хотел „Радисън Блу" в центъра на столицата на западноафриканската държава. Стрелба от автоматични оръжия се чува извън хотела, който е със 190 стаи.Американското посолство по-рано съобщи, че е наясно със ситуацията в хотел „Радисън" и призова американските граждани да се скрият на безопасно място.

„Всичко се случва на седмия етаж, джихадисти стрелят в коридора", заявява източник от силите за сигурност.

Собственикът на хотела, който не е на мястото, съобщи, че трима тежко въоръжени са влезли в хотела около 7.00 часа сутринта. Те пристигнали с дипломатически автомобили и открили огън. Собственикът допълва, че хотелът е на 90 % пълен.

Говорителят на хотела съобщи за NBC News, че въоръжените са взели най-малко 170 души като заложници.

Те са заключили около 140 гости и около 30 служители", информира говорителят на Карлсон Резидор груп, която е собственик на „Радисън". Той подчерта, че хотелът е заключен и няма възможност да се излиза или влиза.

От „Резидор Хотел груп" съобщават, че техните екипи по сигурността са непрекъснат контакт с местните власти, за да могат да предложат своята подкрепа за възстановяване на безопасността и сигурността в хотела.

Работи се по установяване на имената и националностите на заложниците. Китайски медии съобщават, че сред заложниците са и няколко китайски гости.Междувременно стана ясно, че джихадистите са освободили някои заложници, включително онези, които могли да рецитират строфи от Корана.

Турската авиокомпания Turkish Airlines потвърди, че в хотела се намират шестима нейни служители.

Хотелът е популярен сред чуждестранни туристи и компании. По принцип в него отсядат екипажи на „Ер Франс". В момента в хотела има френски граждани, както и 20 индийци.

Хотелът е американска собственост. На интернет сайта на „Радисън Блу" той се рекламира, че има плувен басейн и СПА.

90 % от населението на страната на мюсюлмани - сунити, християните са около 5 на сто, а останалата част се придържа към традиционните местни вярвания.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати