24 Април 2024 г. Сряда

Убит е „мозъкът” на парижкия терор Абделхамид Абауд?

2015-11-18 20:14:31

Абделхамид Абауд, организаторът на атаките в Париж в петък, е мъртъв, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на източници от европейското разузнаване.

Белгиецът и терорист от „Ислямска държава" е убит по време на операцията тази сутрин в предградието Сен Дени в северната част на Париж, при която загинаха двама души, а седем бяха арестувани.

Сред двамата загинали е жена, която се самовзриви по време на операцията на френските спецчасти и за която се смята, че е братовчедка на Абауд.

Специалната полицейска операция целеше задържането именно на Абделхамид Абауд, белгийски джихадист и предполагаем поръчител на атентатите в Париж от 13 ноември.

Абауд е познат на властите екстремист. През последните дни той беше свързван с Ибрахим Абдеслам, който извърши самоубийствена атака до кафенето Comptoir Voltaire в петък.

Абделхамид Абауд е известен също като Абу Омар. Той е свързван с няколко въоръжени обира, извършени заедно с 26-годишния Салах Абдеслам, брат на Исмаил.

Парижкият прокурор Франсоа Молен разкри подробности относно известното вече на разследващите заизвършителите, както и за проведената днес антитерористична акция в Сен Дени, при която загинаха двама души и бяха задържани осем други заподозрени атентатори, между които има и жена, предадоха световните информационни агенции.

Той обяви, че днес е била унищожена терористична клетка, за която е сигурно, че е планирала и други подобни атаки, сре които вероятно и тази в деловия район Дефанс в северозападната част на Париж, за която по-рано се появи информация. За това свидетелства откритото количество оръжие.

По време на щурма на полицията, продължил часове наред, са били произведени хиляди изстрели, каза още той. .

Той обаче подчерта, че все още не могат да се дадат конкретни подробности около самоличността на всички тях, тъй като тече разследването, а и сградата, в която е извършен рейдът, е в много лошо състояние след него. Но те ще бъдат идентифицирани, заяви той. 

Разследването напредва и включва видео и други наблюдения, увери той.

По думите му, акцията за залавянето на съпричастните към атентатите е била координирана между институциите. Проучвани са били колите, наети от извършителите, с които те са се придвижили до набелязаните цели за атака, намерени са мобилни телефони с уличаващи съобщения в тях, както и оръжие. Той даде висока оценка на дейността и сътрудничеството на полицията и стотиците полицаи, които са участвали.

Междувременно, БНТ съобщи, позовавайки се на свои източници от спецслужбите ни, че автоматите “Калашников”, с които беше извършено нападението в Париж на 13 ноември, са българско производство.

Оръжието е произведено през 80-те години, но не е ясно дали атентаторите са го придобили от България.

Много е възможно това да е станало от друга държава. В момента тече интензивен обмен на информация между българските и  партньорските спецслужби.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати