Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 5
Начало arrow България arrow Плащаме на държавата по 4857 лева от джоба си през 2016-та

Плащаме на държавата по 4857 лева от джоба си през 2016-та

  Print E-mail
2015-11-18 06:36:04
източник: news.bg

Всеки българин ще извади от джоба си 4857 лева през следващата 2016-та година и ще ги даде на държавата. 
Тази сума се получава като се съберат всичкидържавни стоки и услуги, за които гражданите плащат.Издател на "касовата бележка" е Министерски съвет, времето е 2016-та година, а сметката е на база на предложения от правителството проект на бюджет за следващата година.
Това показва анализ на Института за пазарна икономика, представен на пресконференция в София.

За поддръжка на администрацията у нас българинът ще плати257 лева466 лева е вноската за отбрана и сигурност, а435 лева се дават за образование. За сметка на това обаче вноската за наука е едва 29 лева.

За родното здравеопазване през идната година всеки ще даде549 лева. Три пъти повече е сумата за пенсии, социални помощи и обезщетения - 1 660 лева. Благоустройството и околната среда пък ни струват по 341 лева, а транспортът и селското стопанство - 785 лева. Само 81 лева е сметката за култура и спорт.

За лихвите по стари дългове на страната ни обаче всеки ще "се бръкне" със 112 лева

Стандартната вноска на България за членството й в Европейския съюз ще излезе 141 лева на човек за следващата година, показва още анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Негови представители коментираха на пресконференцията предложения от кабинета бюджет, но и предложиха свой алтернативен. „Правителството вече е пристрастено към бюджетните разходи, дефицитите и трупането на нови дългове", оцениха от института.

Като доказателство на думите си те посочиха, че само преди три години нашата страна е била сред шампионите в ЕС по отношение на нисък бюджетен дефицит със заето трето мястоКъм 2014-та година обаче България вече е сред лошите примери и заема четвърто място по лош бюджетен дефицит в Европа.

Общият бюджетен дефицит за периода 2013-2015 година се очертава да е около 7,4 млрд. лева. От 2009-та до 2012-та година обаче тази сума е била 5,3 млрд. лева.

"Въпреки ръста на икономиката и новите работни места,България потъна в спиралата на дефицитите и новите дългове в публичните финанси. Дефицитното харчене и трупането на нови дългове е на път да се превърне в зависимост", отчетоха още от Института за пазарна икономика. Именно заради това цел номер 1 на техния алтернативен бюджетна страната ни за следващата 2016-та година е да зададе такава фискална рамка, която да елиминира бюджетния дефицит.

"Ние предлагаме бюджет с 0 лева бюджетен дефицит", обяви икономистът Петър Ганев.

Задача номер 2 на алтернативния бюджет е постигането насериозна реформа в сектор "Правосъдие и вътрешен ред", която ще се изразява в промени в структурата и работата на съдебната система. От института искат още и намаляване на популизма спрямо данъкоплатците с оптимизирани харчове и стъпки за намаляване на данъците.

В своя бюджет от ИПИ са заложили данъчни промени, катонастояват премахване на данък „дивидент" от 5%,премахване на данък „лихва" от 8 %, въвеждане на облекчения за земеделци, даване на ваучери за храна и още преференциален ДДС за туризма. Запазване настария акцизен календар за цигарите до 2018-та годинаи съответно „стоп" на приетото от парламента вече поскъпване на цигарите е друг акцент от алтернативния бюджет.

По отношение на разходите на държавата икономистите искатсвиване на текущите разходи в публичния сектор с 10 на сто от планираните и ограничаване на субсидиите от бюджета. Идея на ИПИ е и преосмисляне на т.нар "забранителен списък" на държавните предприятия и даването на възможност за приватизация на закъсали държавни компании.

Устойчиви публични финанси и отрезвяване от хроничните дефицити и постигане на балансиран бюджет", е един от записаните ефекти от алтернативен бюджет. Друг успех от този бюджет ще е и ефективна полиция и работеща съдебна система, както и повече работни места и инвестиции в нашата страна.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?