19 Март 2024 г. Вторник

Най-малко 153-ма загинали и 200 ранени при серия терористични атаки в Париж

2015-11-14 05:35:39

Най-малко 153-ма души са били убити и около 200 други ранени при серия терористични нападения в петък вечерта във френската столица Париж, предадоха световните информационни агенции. Все още не са обявени националностите на загиналите. Много от ранените са в тежко състояние.

Атаките са били най-малко четири. Стотина са жертвите само от нападението в концертната зала Bataclan по време на участие на американската рок група Eagles of Death Metal . За някои от ударите се съобщава, че са самоубийствени атаки. За момента е съобщено от полицията за два такива акта на насилие. Ликвидирани са общо 8 терористи, като повечето са загинали при самоубийствените атаки, а други шестима се издирват. Появиха се информации, че вече има здържани.

Френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение в страната и затваряне на границите. В Париж бе въведен вечерен час, а на жителите бе препоръчано да останат по домовете си. По думите му, става въпрос за тероризъм от безпрецедентен мащаб, това, което се случи е ужасно, заяви той и "обеща" безмилостно преследване на виновните. Случилото се ще обедини страната, убеден е той. Държавният глава обяви, че около Париж ще бъдат разположени военни. Той отменя участието си в срещата на Г20 в Турция този уикенд.

Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за атаките. Френските разследващи обаче имат подозрение за конкретна такава. Припомня се, че от месеци "Ислямска държава" заплашва с терор страната. Появи се непотвърдена информация, че вероятно именно тя стои зад последните насилия. Нейни привърженици са приветствали атаките. 

Няколко нападатели нахлуха в парижкия ресторант "Камбоджа" и откриха огън. Загинаха десетки. Все още не е изяснен броят на ранените. Репортер на BBC съобщи за поне 10 души, които лежат неподвижно на улицата и са убити или ранени. На мястото са били изпратени много линейки. Шокиращи кадри показват трупове или окървавени хора, които медицински лица извежат и качват в линейки.

Съобщава се за поне двама нападатели, които са открили огън. Има обаче данни и за нападение с нож.

Междувременно се разигра и заложническа драма - в концертна зала "Батаклан" проникнаха двама или трима похитители и взеха заложници по време на рок концерт.

Нападателите са заявили, Аллах акбар".

Журналист от Rsdio1 Europe, присъстеал на концерта, разказва, че нахлулите екстремисти са били много млади, не са били маски и са носели калашници. Те са открили безразборен огън в тълпата и всичко е продължило около 15 минути.

 

Спечасти щурмуваха залата. Операцията им приключи и се съобщава за поне двама загинали терористи.

Стана ясно, че вътре са били повече от 100 заложници. Има данни за поне 100 жертви, сред които и полицаи.Има много ранени.

Съобщава се също така за отделна експлозия (според някои източници взривовете са били поне 3) до бар в близост до националния стадион "Стад дьо Франс", където се игра мач между футболните отбори на Франция и Германия. На срещата е присъствал и френският президент Франсоа Оланд, който е бил евакуиран.

Там са загинали поне четирима души.

След първия взрив, хората са побягнали панически към изходите на стадиона, но много от тях са останали по местата си объркани. Полицията е наредила на намиращите се там да на напускат стадиона. В социалните мрежи се появиха разкази на футболни фенове, присъствали на мча, които описват ужаса, изживян след взривовете. По думите им, това е най-страшното им преживяване, като през цялото време са имали усещането, че всеки момент ще бъдат убити. Съобщава се също, че докато са били евакуирани, футболните привърженици пеели "Марсилезата", френския национален химн.

Часове преди мача и взривовете, германският фурболен отбор е бил евакуиран от хотела, в който е бил разположен, след като е била получена бомбена заплаха. Полицията е претърсила района, но не е ясно дали е открито нещо подозрително. Това е потвърдил генералният мениджър на отбора Оливер Бирхоф.

Агенциите съобщиха покрай рок концерта, който се превърна в клане, че ирландската рок група U2 която ще изнесе днес и утре 2 концерта в Париж, се е намирала само на няколко километра от залата "Батаклан". Музикантите са невредими. Те са взели решение да отменят планираните си прояви.

По непотвърдена информация, бежански лагер край Кале е бил подпален след атаките. Припомняме, че тамбяха разположени допълнителни части на военните след продължителни сблъсъци между недоволни имигранти и органи на реда. Бежанците се опитват да достигнат до Великобритания и това е причина за напрежение между Лондон и Париж.

Белгия обяви, че въвежда граничен контрол по границата си с Франция след реките от кръв, които заляха Париж. От пресцентъра на премиера Шарл Мишел заявиха, че мерките ще важат за всички видове транспорт - автобуси, влакове и самолети, които пристигат от съседката. Френските власти обявиха, че летищата ще продължат нормалната си работа, въпреки мерките, обявени от френския президент.

 

Американският президент Барак Обама е бил информиран за случващото се, се каза в кратко изявление на Белия дом.
Държавният глава направи изявление, в което каза, че атаките са насочени срещу цялото човечество и общите ценности, които то споделя. По думите му, това е истинската мишена, а не просто няколко обекта в Париж. Той обеща на Париж цялата помощ, която поискат. Обама осъди терора срещу невинни граждани и призова виновните да бъдат заловени и наказани.
Обама подчерта, че протича разследване и не се ангажира с коментар какво се е случило и кои са отговорни. Той все още не е разговарял с френския си колега Оланд именно поради тази причина, но увери, че се поддържа постоянна връзка с френските власти.

Американският дъжавен секретар Джон Кери също предложи подкрепа и декларира, че Вашингтон ще помага по всякакъв начин.

Източници от американското разузнаване заявиха, че за момента е рано да се каже какво точно се е случило в Париж.

САЩ не смятат да вземат допълнителни мерки за сигурност след парижките атаки. Припомняме, че вчера Вашингтон и Лондон обявиха, че е проведена операция по ликвидирането на британския боец от "Ислямска държава", известен като Джихадиста Джон, но все още не може да се потвърди, че той е загинал. Британското разузнаване се опасява от атаки на британска територия като отмъщение на съмишленици на екстремистката групировка.

 

Британският премиер Дейвид Камерън изрази шока сиот терора, залял Париж тази вечер, написа той в "Туитър".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбокопотресена от новините и кадрите от Париж. Германският външен министър е бил сред присъстващите на мача на "Стад дьо Франс", когато са били взривени бомбите.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования за жертвите.

Следя събитията с ужас, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Сигурен съм, че Франция ще се справи с това ново изпитание, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тероризмът никога няма да победи демокрацията. Оставаме силни и единни, убеден е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ирландия също изрази съболезнования и подкрепа.

Франция повиши нивото на терористична заплаха след атаката срещу редакцията на френското хумористично издание "Шарли ебдо".

Припомня се, че в края на месеца в Париж ще се проведе конференция за климатичните промени. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати