18 Април 2024 г. Четвъртък

Реформаторите след изборите - на път към обща партия или БЗНС за БКП

2015-11-07 09:46:46

Когато бяхме разделени, видяхме какво постигнахме на изборите през 2013 г. - никой не влезе в парламента. Това заяви пред "Дневник" ръководен кадър на Реформаторите след местния вот, който от коалицията отчитат като успешен с трима областни кметове и пробиви в някои по-малки общини.

Пред петте формации - "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство", отново стои въпросът как ще продължат напред. До момента става дума за вариантите:

- "предприемане на стъпки към общ политически субект" по зам.-председателя на ДСБ Петър Москов 

- обща партия с органи на управление, които в момента липсват, до която да се стигне с пътна карта по лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

А партията на Божидар Лукарски ту е партньор на формацията на Радан Кънев, ту на Кунева, в зависимост от конкретния й интерес.

Лакмусът президентски избори

Вероятно пътят ще бъде очертан от решението на партиите какво да направят за изборите за президент точно след година. В кампанията за местните избори изненадващо лидерът на ДСБ лансира идеята за обща дясна кандидатура, издигната след вътрешни избори с участието и на ГЕРБ, и обяви, че обмисля самият той да бъде кандидат. Първият намек на Кънев беше на рождения му ден - 31 септември, когато навърши 40 години - едно от конституционните условия да се кандидатира. А целта на общата дясна кандидатура обясни с отстраняване на ДПС при определянето на следващия президент.

Последва реакция от "Движение България на гражданите". Даниел Вълчев също обяви, че обмисля да се кандидатира за изборите за държавен глава. Неговите думи бяха с ироничен привкус, защото според него тогава пред Блока предстоеше да се докаже на местните избори, а после да тръгва за подготовка за следващите.

Да бъдем ли с ГЕРБ?

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов първо отговори, че партията му е готова за общ кандидат, но преди това Реформаторите да си определят фаворит. После обаче отложи решението си за след шест месеца.  

Най-вероятно изборът на претендент за президент между петте партии в Блока ще доведе до засилване на напрежението, а Меглена Кунева тази седмица изрази притеснения, че вътрешни избори и общ кандидат с ГЕРБ биха обезличили Реформаторите. Ще станем като БЗНС към БКП преди 1989 г., говори се в "Движение България на гражданите".

За желанието на по-близки отношения на ДСБ с ГЕРБ може да се съди и по срещите на Радан Кънев и Петър Москов с Борисов, на които обикновено не присъства представител на "Движение България на гражданите". Така стана и в четвъртък при срещата за потвърждаването на управленската формула. Макар че най-вероятно на сбирката  акцент е било извинението на Москов към Борисов за статуса му във "Фейсбук" в деня на балотажа "Плевен падна!", който разгневи премиера. Все пак министър-председателят се похвали в интервю пред ПИК след срещата, че здравният министър му е донесъл и бутилка алкохол, уж заради изгубен бас за футболен мач.

А сега накъде?

Предстоят и по-сериозните анализи за представянето на местните избори. От ДСБ, които претърпяха известни разочарования с кандидата си за кмет в София Вили Лилков, който събра наполовина по-малко гласове от листата на Реформаторите, вече са на мнение, че не бива да се пресмята тежестта на отделните партии. Според "Движение България на гражданите" не бива да се омаловажа фактът, че техните кандидати в Плевен Георг Спартански и в Добрич Йордан Йорданов донесоха победа и разширяване на влиянието на Блока, станал втори по-брой областни кметове след ГЕРБ.

Докато стъпките за общ политически субект на Москов не са придобили конкретни предложения, то от партията на Кунева настояват в най-скоро да се избере нов Граждански съвет, чийто мандат изтече още в края на 2014 г., както и изпълнителен съвет, какъвто на практика не съществува, а функциите му са поети от заседанията на парламентарната група. От ДСБ вече не говорят за избор на общ лидер, каквито амбиции имаше до началото на тази година.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати