19 Март 2024 г. Вторник

На Архангелова задушница отдаваме почит към загиналите български военни

2015-11-07 06:44:46

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе и в гарнизоните Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.

Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 - Пловдив. Заупокойната молитва в Плевен ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. Панихидата в Карлово ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г. в района на 61-ва механизирана бригада.

Панихидата в Асеновград ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Във Варна ритуалът ще започне в 10.00 часа пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.

Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в Бургаския регион.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати