26 Април 2024 г. Петък

Радан Кънев съзря в полицейските протести опит да се клати цялата държава

2015-11-06 08:15:37

Всички, които са очаквали провал на реформаторите и си имали сценарий за дестабилизация на управлението на тази база, в момента си разгръщат сценария без да отчетат, че едно от парче от пъзела липсва, а именно, че прогнозите им не са се сбъднали. Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев.

„Тъпият човек се познава по това, че не може да си смени стратегията, когато се променят обстоятелствата. Слаба Богу мафията в България се ръководи от тъпи хора. Може би са много силни, може би имат много пари, но не умеят да си сменят стратегиите. В момента се опитват да клатят цялата държава със сценарии, които са за други обстоятелства", подчерта Радан Кънев. Според него полицейските протести са елемент от въпросните сценарии.

"Едни медии, които казват, че полицейските протести трябва да доведат до оставка на правителството, това са същите медии, които свалиха Бойко Борисов през 2013 година, които му спретнаха „Костинброд", които лъгаха тогава среди в ГЕРБ, че ще управляват с ДПС. В момента ги лъжат същото, само че теразчитаха, че Борисов е тъп като тях, но моите впечатления от него не са такива. Той вижда, че му претоплят стара манджа", коментира Радан Кънев.

Според него изборите трябва да стабилизират държавата, а не да я провалят.

С тона на търсене на извинения навредихме на държавата и допринесохме за дестабилизацията през изминалата седмица, призна Радан Кънев. „Никой не се е извинявал", отсече той по отношение на вчерашния разговор между него, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов.

Реформаторът подчерта, че са имали много сериозен разговор, в който не е ставало дума за извинения и закачки. Радан Кънев е убеден, че тонът за извинения, който е бил зададен по време на първия тур и малко на втория, е наредил много на държавата. Именно това е било обсъдено по време на срещата. Той подчерта, че вместо това е трябвало на базата на отличните резултати и на ГЕРБ, и на Реформаторския блок, както и общия резултат, който бил значително над очакванията, да стабилизират страната.

Припомняме, след срещата вчера Борисов, Москов и Кънев са се обединили от тезата, че управленската коалиционна формула е успешна. Борисов е призовал да се работи с повече разум и смирение.

Радан Кънев е категоричен, че няма да влезе в лош тон. Той подчерта, че две седмици се опитвал да успокои Цветан Цветанов.

По думите му в нощта на втория тур имало пренапрягане на база лични отношения. „Борисов и Москов са близки и това го знае цяла България, може би знае прекалено много, защото личните отношения в политиката не би трябвало да имат значение. Аз моето приятелство с Москов, което е от 10 години, не го афиширам толкова, колкото Борисов и Москов си афишират приятелството", коментира Кънев.

Той обясни, че в един момент личните отношения станат твърде публични, изведнъж се пренасят в публичното пространство.Единият пуснал статус, другият изригнал срещу статуса, обобщи той ситуацията от изборната нощ на втория тур, когато статус на здравния министър във фейсбук за „падането" на Плевен предизвика гнева на Бойко Борисов. Кънев подчерта, че политически проблем няма.

Относно обвиненията на Цветан Цветанов, че реформаторите са купували гласове в Добрич, Кънев отговори, че ако критерият са ромските секции, значи ГЕРБ са купили много гласове във Варна.

Били рухнали опитите на Цветан Цветанов и Лютви Местан да внушат преди изборите, че реформаторите няма да успеят. Опитите да внушат провал след изборите пък се сблъсквали с числа.

„Имаме вече 540 общински съветници при 240 на предишните избори. Вече имаме над 10% от общинските съветници", каза още Кънев. „Цветанов и Местан говорят едно и също и то с едни и същи неверни числа", оплака се той.

Според Радан Кънев на базата на добрите си резултати са длъжни да поемат доверието на хората, да го уважат и на базата на него да управляват по-добре държавата. Именно заради това се наложил и вчерашният разговор с Борисов.

Кънев отчита като изключителен успех, че ГЕРБ и РБ са спечелили и премахнали червените крепости. Герберите, по думите му, не били и мечтали за такъв успех. „Какво по-хубаво от това, че на много места ГЕРБ и РБ са първи политически сили", попита реформаторът. Червените крепости ги няма, доволен е Радан Кънев.

Той подчерта, че новата власт трябва да се използва, за да се ускорят реформите, а не да се разпределят еврофондовете.

Новото доверие трябва да се превърне по-бързи, по-качествени реформи, за по-добър живот за хората. Доверието, което е енергията на хората за политиците, трябва да го използваме не за конфликт, а трябва да го инвестираме в промяна на обществото.

Радан Кънев обвини бившия ковчежник на ДСБ Юлиян Войнов в лъжа заради твърденията му, че Кънев не изтеглил парите на партията от КТБ, за да не загуби лихвата. Преди ден Войнов обяви, че Кънев, както и цялото национално ръководство на ДСБ са знаели, че партията има пари в КТБ.

Радан Кънев е категоричен, че не е бил начело на ДСБ, когато е партията е имала 1 млн. лева в КТБ. „Аз ще го нарека лъжец, ако ще да ме съди", заяви Радан Кънев за бившия ковчежник.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати