16 Април 2024 г. Вторник

Полицейските протести продължават. Къде и как?

2015-11-04 10:23:32
Полицаи от страната продължават с протестите си и днес. Служители от полицейското управление в Мадан и Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна, съобщи Михаил Узунов, председател на синдикално дружество в Смолян и член на Федеративната контролна комисия на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Движението ще бъде спряно за около час. В 10.00 часа започна протест пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян. Участие в него вземат служители, които в момента не са на работа. Узунов каза още, че до момента 22 служители на МВР от Смолянска област са подали оставки.

Служители от РД "Гранична полиция”, служители от затворническото общежитие в Смолян и от съдебната охрана след 10.00 часа блокират движението на бул. "България" на новия център, каза Узунов. Техните колеги от Златоград в 13.00 часа ще затворят пътя за ГКПП "Маказа".

В Бургас 50 надзиратели и служители на МВР блокираха временно ул. "Индустриална” пред затвора, каза Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Бургас. Движението е било спряно за около 5 минути.

Протестът на служителите от Областната дирекция на МВР - Пловдив срещу готвените промени на заплащането и обезщетенията им, ще продължи и днес пред сградата на пловдивската полиция. Служителите на МВР ще се съберат в 12.00 часа и ще останат пред сградата на полицията един час. На снощния протест в Пловдив се събраха между 500 и 700 полицаи от цялата Пловдивска област, като очаквам днес те да са повече, каза Атанас Тавков, председател на един от полицейските синдикати, съобщи "Фокус".

Служителите от Пазарджик също обмислят нови протести в следобедните часове, каза Петко Минчев, председател на синдикалната организация на служителите на МВР за Пазарджик. По думите му от резултатите от днешната среща между вътрешния министър, министъра на финансите и премиерът Бойко Борисов, те ще решат под каква форма ще продължи протестът им.

Минчев каза, че в ОДМВР - Пазарджик също са постъпили молби за напускане от около 30 служители през последния месец. "Всеки ден продължават да постъпват такива молби", добави синдикалистът.

Служители на полицията и пожарната в Сливен също излизат на протест днес, каза Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България. Те се събират в 10.00 часа пред сградата на Областната дирекция на МВР и ще бъдат подкрепени и от служители на затвора в Сливен, които не са дежурни в момента. Днес ще бъдат обсъдени и предстоящи съвместни инициативи за следващите дни, каза още Михайлов.

Утре в 7.30 часа пред сградата на Женския затвор в Сливен също се организира протест.

Протестите на полицаите в страната са срещу орязване на привилегиите им. Основното им искане е финансовият министър да се откаже от готвените промените, които касаят бюджет 2016 и респективно силовите ведомства, както и засягането на социални права на служителите. Те са против идеята да се намалят заплатите им, които получават при пенсиониране - от 20 на 10, както и да се премахне класа за "прослужено време".

По думите на Михайлов текучеството на служители от местата за лишаване на свобода след промените в кодекса за социално осигуряване е нараснал. Броят на напусналите системата се е увеличил и в момента се работи при критичен минимум на надзорно охранителен състав. В последните месеци отново има напуснали служители. Според него ако предложението се приеме с министъра на правосъдието няма да си говорят за решаване на проблема, а как ще оцелява системата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати