29 Март 2024 г. Петък

Разселват безимотните кавказци из цяла Русия

2010-09-16 10:19:57
Правителството на Русия прие нова програма за развитие на Северно-Кавказкия федерален окръг до 2025 г., в основата на която са залегнали планове за разселване из цяла Русия и намиране на работа на безработните и безимотните кавказци.
 
От правителството признаха, че предоставянето на региона на значителни средства от бюджета не дава положителен ефект. 

В последно време в Северно-Кавказкия федерален окръг се наблюдава ръст на междуетническото напрежение, свързан с намаляване дела на християнското население. 

Засега броят на мюсюлманите нараства както за сметка на по-високите демографски показатели, така и за сметка на изтеглянето на рускоезичните граждани. 

С подобни мерки правителството се надява да увеличи броя на онези, които причисляват себе си към „руската нация“, пише NEWSru. 

На съвещание по социално-икономическото развитие на Северен Кавказ миналата седмица стратегията е била одобрена от премиера Владимир Путин, пише вестник „Маркер“. 

В документа се предлага да бъде създадена Агенция по трудова миграция, която да намира работа на кавказците в другите региони на Русия, а също да следи за спазването на техните права. 

Нуждаещите се жители на Северно-Кавказкия федерален окръг ще бъдат наемани на работа преди всичко при изпълнението на големи държавни строителни проекти. 

Според авторите на стратегията предприеманите мерки ще допринесат за намаляване на безработицата в Северен Кавказ. Засега тя е най-висока в цялата страна – 16 %. 

Правителството очаква в резултат на заложените в стратегията мерки Северен Кавказ скоро да се превърне в привлекателен за живот регион. Предвижда се ръст на брутния регионален продукт със 7,7 % годишно и ръст на промишлеността с над 10% годишно. Прогнозира се и нарастване с 2,5 пъти до 2025 г. на средната заплата в Северен Кавказ. 

В същото време стратегията планира значителни инвестиции в региона, пише NEWSru. Вече е одобрено финансирането на проекти по програмата за 242 милиарда рубли до 2013 г. Очаква се решение по други проекти за още 160 милиарда рубли.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати