28 Март 2024 г. Четвъртък

Разбунтували се полицаи шестват из страната

2015-11-03 19:35:50

 

ПОСЛЕДНО: Към 19:00 часа центърът на София е блокиран от протест на полицаите. Хората слизат от градския транспорт и продължават пеша, а шофьорите чакат на място. Тридесет минути по-късно полицаите освободиха кръстовището на "Орлов мост" и се събраха с колегите си, които продължават да блокират кръстовището при СУ "Климент Охридски". 

По-рано втори за днес спонтанен полицейски протест от близо 100 цивилно облечени служители на реда се събра пред финансовото министерство.

Полицаите блокираха движението по ул. „Раковски", като протестът им е лишен от лозунги, плакати или скандирания.След като стана ясно, че финансист номер 1 възнамерява да ореже възнагражденията, които получават полицаите при пенсиониране от 20 заплати на 10, служителите на реда сеорганизираха в мирна демонстрация под прозорците на Горанов. Това се случи съвсем скоро, след като той проведе среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Към 18 часа по бул. "Дондуков" има огромно задръстване, което стига до бул. "Васил Левски". На бул. "Цар Освободител" също има огромно задръстване, съобщи репортер на News.bg. Полицаите, които бяха останали на бул. "Г. Раковски" се преместиха пред Софийския университет.

В района на Партийния дом, Министерския съвет и президентската администрация задръстването е неверотно.

В Русе, Пловдив и в други градове на страната служители на реда излязоха на спонтанни протести. Предвижда се да бъде затворен Дунав мост, съобщи БНР.

Междувременно стана ясно, че след края на срещата на Бъчварова, главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов също е посетил финансовото министерство и към момента се намира вътре. Според очевидци на влизане на въпрос кого подкрепя, той е заявил, че е на страната на закона.

След като излезе от финансовото министерство, Костов бе обграден от медии и полицаи, които искаха да разберат дали ще получават 20 заплати при пенсиониране или 10. Главсекът обаче не искаше да говори пред медиите, отразяващи протеста, а недоволните служители на реда доста грубо и арогантно изблъскаха назад журналистите.

"Въоросът, който ви интересува, няма да  стои на дневен ред утре, имам уверението на премиера", обяви Костов. По думите му съкращение на парите ще има, защото финансовото положение на държавата не е добро.Въпреки грубото отношение и физическо съприкосновение с журналисти, цивилните полицаи поискаха от журналистите утре заснемат как премиерът изговаря същото обещание, което в момента им дава Костов.

Главният секретар заяви, че намалените пари ще важат за новоназначените, а не за онези, които вече са на работа.

Успокоението на Костов обаче не удовлетвори част от полицаите и от тълпата се чуха провиквания дали вече да си пуснат документите за напускане.

Главният секретар помоли подчинените си да се разотидат, тъй като те представляват закона и са призвани да го спазват, а протестът им не е предварително заявен, съответно не е и позволен.

Главният секретар на МВР и шефът на столичната полиция отидоха на кръстовището при Ректората на Софийския университет, за да отправят за втори път апел към полицаите да се разотиват, спазвайки закона и да не дават повод на обществото да се настройва срещу тях.Въпреки това повечето полицаи не спазиха неговия призив, като се разделиха на две части. Едната от тях остана да блокира улицата до финансовото министерство, а другата се отправи към блокаж на друго ключово за столицата кръстовище - това на бул. „Цар Освободител" при Народното събрание и Софийския университет.
Все пак те се зарекоха, че макар незаконен, протестът им ще бъде тих и мирен.

„Нека да не правим циркове", призова Костов недоволните служители от сектор „Сигурност".

Голяма част от полицаите обаче не отвърнаха на призива му, като подчертаха, че отстояват не 20 заплати, а хляба си и увериха, че носели униформите си с чест.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати