26 Април 2024 г. Петък

БСП притеснени за бъдещето на демокрацията, отивало се към авторитаризъм

2015-10-28 09:34:17

Изборите от 25 октомври бяха безпрецедентна демонстрация на незачитане на гласа на хората
Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков от трибуната на Народното събрание в декларация от името на червените.

Той изтъкна, че на тези избори е имало купуване на гласове, корпоративен вот, както и нагла подмяна на гласовете на хората. Тази подмяна ставала и чрез състава на ОИК.

И преди, и след последната неделя беше ясно, че ГЕРБ са първа, ние - втора политическа сила в България, каза Миков и призна загубата на партията си.

Социалистите обаче са притеснени за бъдещето на демокрацията. Все по-малко надежда виждат хората за това бъдеще, коментира социалистът.

Това, което се случило в последните години, отчуждило хората, по мнението му. Няма други избори, при които сървърите на ЦИК, МВР, ГРАО да са недостъпни през целия ден, припомни лидерът на БСП. Имало много недействителни бюлетини, както и недействителни или сгрешени протоколи.

Няма други избори, при които масово не се отчитат преференциите на кандидатите, предупреди Миков. Няма по-лошо организирани избори, според него. Няма други избори, при които ЦИК да абдикира практически и да откаже да обявява избирателната активност в изборния ден, каза още той. И до днес не се знаело каква е избирателната активност.

Това са абсурдите на „демократичните" избори, коментира соцлидерът. Все още ЦИК не е обявила край на изборния ден, притеснен е той. Миков предположи, че комисията може и да е забравила. Провеждането на вторият тур вече се поставя под въпрос, каза лидерът на червените.

Съзнателно се погазвали права и свободи на хората. 50-те лева, които се давали срещу мизерията и глада, се превръщали в сделка със съвестта на българските граждани, по мнението на Михаил Миков. Случилото се в "Арена Армеец" пък било тъжно зрелище.

Политическата реклама не може да измести политиката, смята Михаил Миков.

Липсата на решения става все по-осезаема от българските граждани, подчерта той. Политика без участието на гражданите не е демокрация, а авторитаризъм, категоричен бе лидерът на червените. Крайно време е да излезем от капана на паралелните реалности, призова още Михаил Миков.

БСП настоя президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за заплахите пред демокрацията в България.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати