26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ обвини Мая Манолова за хаоса в "Арена Армеец"

2015-10-27 05:20:46

Тежка и кризисна ситуация. Така от ГРЕБ определиха случилото се в "Арена Армеец".

На извънреден брифинг в партийната централа Александър Ненков остро критикува действията на ЦИК. От партията на Бойко Борисов осъдиха липсата на адекватно поведение от страна на комисията.

Депутатът за пореден път обяви, че сега изборите се провеждат по действащия изборен закон на Мая Манолова, която според него не направила ЦИК работеща администрация.

Ненков коментира още поведението на омбудсмана, която отиде в залата, както и това на част от социалистите. Това било провокация, според управляващата партия.

Кодексът Манолова се провали, категоричен бе депутатът. Законът залагал според него тази бомба, която избухнала в "Арена Армеец".

Александър Ненков призова хората за търпение, защото заради закона нямало какво да се направи.

Ненков коментира още, че цял ден държавните институции са апелирали към ЦИК да предприеме всички нужни действия, така че да облекчи процеса. Това, което виждаме взала "Арена Армеец" е една истинска катастрофа, подчерта депутатът.

Умишлено, по думите на Ненков, предишният парламент приел законодателство, което „заложи бомбата", пред който се изправи държавата след нощта на 25 октомври. Според него късно ЦИК е взела решение да изпрати сътрудници, които да помагат за по-бързото обработване на изборните документи. Умишлено според него е направено така, че толкова малко хора да обработват документите в София.

Ненков е на мнение, че се правят опити умишлено да се нагнети напрежение в обществото. Признак за това бил иказусът с Волен Сидеров, както и внушенията, че изборите са купени и нагласени. Депутатът смята, че се правят опити да се дестабилизират изборите.

Не е ли това начин да се направи нова много неуспешна версия на Костинброд, намекна Ненков.

Нямаме мнозинство в тази ЦИК, припомни и председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Той припомни, че вкомисията ГЕРБ са малцинство.

ЦИК трябвало да реагира на предизвикателствата, според него. И той прехвърли вината за провала на ЦИК на Мая Манолова. Над 10 000 граждани участват в СИК-овете в София, както припомни депутатът. Тези хора били герои, според Кирилов. По мнението му тези хора се справяли с търпение с тази ситуация.

Не било коректно отношението на левицата да ескалират напрежението. Предупреждавахме, че се подценяват местните избори, спомня си той заседанията в правната комисия в предишния мандат. Тогава предложенията на ГЕРБ не се приели.

ЦИК, по мнението на Данаил Кирилов, трябва да понесе морална и политическа отговорност. Това включва и оставка, според формацията.

Управляващите са категорични, че няма манипулации на резултатите от вота, както се притесняват от БСП

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати