26 Април 2024 г. Петък

ЦИК разпореди да дават бюлетини за референдума без да питат избирателите

2015-10-25 14:05:06

"Секционните избирателни комисии трябва да предоставят на гласоподавателите всички  бюлетини за гласуване, освен ако някой изрично не откаже гласуване за някой вид гласуване. В кабината за гласуване се влиза само веднъж". Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Това съобщение е свързано с множеството запитвания относно трябва или не трябва избирателите да бъдат питани дали ще гласуват в местните избори и в националния референдум, или само в едно от двете гласувания.

Другият говорител - Александър Андреев, обобщи че 6 363 238 избиратели  могат да избират  бъдещата местна власт, ав референдума могат да се включат 6 885 893 избиратели. Българите в страната ще упражнят правото си на вот в 11 919 секции. За българите в чужбина, които желаят да гласуват в референдума, има 294 секции в 45 страни.

В надпреварата участват 35 734 кандидати за общински съветници, 1601 кандидат-кметове на общини, 10 081 кандидати за кметове на кметства и 635 кандидат-кметове за райони.

5177 са мандатите за общински съветници,  Кандидат-кметовете на общини ще се надпреварват за 265 мандата, а кметовете на райони - за 35 мандата. За 3193 мандата се борят пък кандидат-кметовете на кметства.

Очаква се от ЦИК да дадат изявление и за избирателната активност.

Към 12 часа са постъпили са 82 жалби и сигнали за нередности. Сред тях има нарушенията в рамките на провеждане на изборния процес от страна на секционните избирателни комисии. Има и сигнали за нарушени права на избирателите - не са им дадени всички бюлетини или пък са отсъствали в избирателните списъци. В близост до някои секции са намерени разлепени предизборни материали.

Отделно от това има и нарушения за евентуално наличие на престъпление като купуването на гласове и други жалби в ЦИК. Предприети са мерки по отношение на казуса с кърджалийското село Поточница, където името на един от кандидат-кметовете липсва от бюлетините за вота. "В момента бюлетините са отпечатани и пътуват за Поточница", разясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. Когато пристигнат в селото, гласуването ще бъде възобновено.

Междувременно стана ясно, че е решен и проблемът със сайта на ЦИК. Поради претоварване, по-рано днес, беше невъзможно да се влезе в електронната страница на комисията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати