26 Април 2024 г. Петък

Може и да подкрепим Плевнелиев за нов мандат, обясни премиерът

2015-10-23 12:39:49
Премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев изкарали часове в треперене заради руските самолети, искащи да прелетят над България към Сирия.

Министър-председателят призна това в интервю пред “Нова телевизия“. Няколко дни по-рано той бе разпитан от прокуратурата по сигнал срещу него за изказването му, че е пуснал руските самолети.

След разпита Борисов обясни, че няма драма, а думите му били хипотетични. Покрай скандала премиерът се обърна към САЩ, обяснявайки, че България спира руски самолети и проекти и от това излиза, че сме сред големите партньори на Америка.

Думите му предизвикаха остра реакция от Русия. Външният министър Сергей Лавров контрира, че Борисов трябва да се срамува от такова изказване.
Днес Борисов разказа подробности за искането на руските пилоти да прелетят над страната ни. "Не правете глупости, трябва да ви свалиме!", обясни той.

Според премиера не е възможно руският самолет да е прелетял. "До два часа седяхме с Ненчев и треперехме, казвахме им да не ни провокират, защото ще трябва да ги свалим. Руснаците знаеха какви ракети имаме", каза Борисов.

Премиерът обясни и че това не е плод-зеленчук, където да изчезне домат и никой да не разбере.
Министър-председателят не пожела да коментира думите на Лавров, но обясни, че не спестява нито критики към САЩ, нито към Русия.

“Пари за избори не даваме“Не даваме даже за телевизиите и платени репортажи, камо ли за гласове“.

Според Борисов местните избори ще покажат колко са силни ГЕРБ и Реформаторите.

„Има значение заедно с АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок да не получим лош резултат, защото това ще даде право на опозицията да ни атакува с вотове на недоверие“, обясни лидерът на ГЕРБ. Той допълни, че при едни нови предсрочни избори партиите в опозиция могат да направят по-голяма заявка да не са опозиция. 

Премиерът коментира и твърденията, че политиците не искат референдуми. "Има два варианта - това да е истина или българите да не искат да бъдат питани", отсече Борисов.  

Той подкрепи идеята ГЕРБ и Реформаторите да издигнат единен кандидат за президент.  Премиерът обясни и че е възможно Росен Плевнелиев отново да бъде подкрепен за президент

Министър-председателят отвърна и на обвиненията на опозицията, че открива магистрали дни преди изборите. "Ние всяка седмица откриваме по два-три проекта", каза той. “Варна без магистрала "Хемус" е "едно село", допълни Борисов.

Премиерът потвърди, че ще има коледни добавки в размер на 50 млн. .ева -  по 40 лева за най-бедните. „Добавки към пенсиите ще има и за Великден. Няма притеснения за статистиките, които съобщиха, че дефицитът ни е над 5%. Ще има и 20 млн. лева за учителите тази година", обеща министър-председателят. 

Борисов отново обвини предшественика си Пламен Орешарски и финансовия му министър Петър Чобанов, че са виновниците, които трябва да понесат тежка наказателна отговорност за КТБ.

„Горанов е един добър финансов министър и няма никаква зависимост към никого“, категоричен бе Бойко Борисов.

Премиерът коментира и промените в Закона за военното разузнаване, с които ГЕРБ “свали“ Йордан Бакалов от ръководния пост във военното разузнаване. От думите на Борисов стана ясно, че партията му е бламирала лидера си, защото си имала свой кандидат за поста. 

„Имаме един депутат адмирал и всички си го харесват. Той е пригоден и става за този пост. Проблемът е, че той в никакъв случай не е по-лош от Бакалов, напротив. Така, както го направиха, ме ядосаха и призовах президентът да го върне”, каза премиерът. Стана ясно, че това е народният представител от Варна Пламен Манушев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати