26 Април 2024 г. Петък

Папата на историческо посещение във Великобритания

2010-09-16 10:15:25
Папа Бенедикт ХVІ започва първото си официално посещение във Великобритания от Единбург, където ще бъде посрещнат от кралица Елизабет ІІ.

След церемонията по посрещането и тържественото преминаване по улиците на града папата ще замине за Глазгоу, където ще отслужи меса на открито.

Очаква се понтификът да бъде посрещнат от десетки хиляди хора, както вярващи, така и протестиращи срещу политиката на Ватикана по отношение на хомосексуалистите, на абортите и контрацептивите. 

Представители на папата обаче уверяват, че визитата на Бенедикт ХVІ има за цел да подчертае значението на религията за всички членове на съвременното общество.
 
По думите на главата на католическата църква на Англия и Уелс архиепископ Винсент Никълс вярващите с нетърпение очакват това посещение. 

От своя страна премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отбеляза, че „тези четири дни ще бъдат специални не само за шестте милиона католици, но и за многото вярващи в цялата страна“.

Впрочем далеч не всички във Великобритания очакват папата с разтворени обятия, пише ВВС. 

Онези, които в детството си са станали жертва на сексуално малтретиране от страна на католически свещеници, обвиняват църквата в създаване на завеса на секретност и отстъпчивост по отношение на виновните.
 
В Единбург презвитерианци, привърженици на отделянето на църквата от държавата и редица други активисти са планирани протестна акция, но полицията не очаква големи демонстрации.

В сряда над 50 известни хора се подписаха под открито писмо, в което твърдят, че папата не бива да бъде удостояван с почестите като при държавна визита. 

Междувременно един от високопоставените съветници на папата – кардинал Валтер Каспер, сам се отказа да участва в посещението, след като германско списание публикува негово изказване, че „кацайки на летището Хийтроу, чувстваш, че си пристигнал в страна от третия свят“.

Кардинал Каспер нарече Великобритания и „страна на войнстващия атеизъм“. 

Ватикана побърза да увери, че кардиналът не е имал предвид нищо обидно, и обясни отказа му да участва във визитата със здравословни проблеми. 

Британската страна също побърза да смекчи нещата, като каза, че кардинал Каспер по никакъв начин не изразява възгледите на Ватикана или на британските епископи. 

Според полицията охраната на Бенедикт ХVІ по време на посещението му ще струва половин милион британски лири. 
Общо визитата на папата във Великобритания пък ще струва на данъкоплатците 10-12 милиона паунда.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати