19 Април 2024 г. Петък

Трима срещу 54-ма на браздата. Един куршум – един убит

2015-10-16 14:33:59
Трима са били граничните полицаи, пресрещнали снощи групата от 54 нелегални имигранти до отбивката за село Дюлево, влезли на територията на България нелегално. Това обяви на пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

Граничарите ни незабавно предприели действия по задържането им, но срещнали съпротива, единият от служителите произвел изстрел във въздуха, но куршумът рикоширал и един от нарушителите е прострелян, по-късно е и починал.

За момента не е ясно по какъв начин мигрантите са предизвикали граничаря да стреля, но е ясно, че е имало форма на агресия срещу нашите униформени служители, допълни Костов.

"54 срещу трима, как може да се устои на това число?"Към момента имаме задържани 54 нарушители в района на мястото на стрелбата, всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години, твърдят, че са афганистанци и определено са в добра спортна форма", каза още той.

Мястото през, което те са проникнали, е гориста местност, силно пресечен терен, охраняващ се от нашата интегрирана система.

"Поводът нашите служители да са там, на това място снощи, е засечен пробив, затова и строим оградата с Турция", отсече главният секретар.

54-мата нарушители са задържани в ГПУ Средец, ще бъдат преместени през деня в приемния бежански център в Елхово. Граничарят, произвел изстрела, не е е задържан по образуваното следствено дело.

Към момента няма данни за това български гражданин да е съдействал на групата. Има вероятност обаче някой от задържаните нарушители да познава местността, а и да се представя за афганистанец, посочи Костов.

Шефката на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова обяви, че до момента на мястото на инцидента са извършени два огледа.

"Първият оглед, който е бил извършен от следовател, е под моста, където е станал инцидентът, иззето е огнестрелно оръжие и пълнител към него, със седем патрона, при вместимост от осем. После пак е извършен оглед на метри от моста, където е оказана медицинска помощ на ранения мъж, на 65 метра от него", поясни тя.

Единствените вещи, които са иззети до момента, са раницата на починалия мъж, два негови мобилни телефона и огнестрелното оръжие, с което е стреляно от граничния служител.

Чапкънова допълни, че е назначена съдебно-медицинска експертиза, а прокуратурата работи по всички възможно версии за инцидента.

В заключение главният секретар на МВР отсече, че засилване на мерките край границата може да има, но те няма да бъдат в резултат на инцидента, а в резултат на цялостната оценка на миграционния процес към страната ни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати