25 Април 2024 г. Четвъртък

86 станаха загиналите при терористичния удар в Анкара

2015-10-10 16:19:16

ПОСЛЕДНО: Най-малко 86 души са загинали при двете експлозии, които разтърсиха пътен възел в центъра на Анкара. Това обяви министърът на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу, цитиран от „Хюриет". Информацията от министъра идва шест часа след атаката.
На брифинг Мюеззиноглу заяви, че 62 души са убити на място по време на атаката. Още 24 души са починали в болниците.

Ранените са 186. На около 18 души се извършват операции, а други 28 са в интензивно отделение.

По-рано световните медии съобщиха за мощни експлозии, разтърсили жп гара в турската столица Анкара.

Силите на реда бяха принудени да стрелят във въздуха, за да разпръснат тълпата, която започнала да скандира. Първоначално вътрешното министерство на Турция обяви, че 30 души са убити, а 126 са пострадали.Според турските властиексплозията в Анкара е терористична атака и според разследването отговорен за акта е атентатор самоубиец.

„Дейли Сабах" отбелязва, че в района на гарата е билa запланувана голяма демонстрация, „Труд, мир, демокрация", на синдикати.

Свидетели съобщават за две експлозии. Ройтерс информира, позовавайки се на местната медия „Доган", че е имало две експлозии на пътен възел в центъра на столицата.

 

Агенция „Анадола" предаде, позовавайки се на източници, чедесетки са загинали и ранени при експлозия на жп гара.Телевизия CNN Turk пък съобщава, че взривовете са станали преди „мирен" марш в протест срещу конфликта между държавата и кюрдите в Югоизточна Турция.

Кореспондент на агенцията разказва, че има тела и ранени хора по земята пред гарата на улица „Хиподрум", където са започнали да се събират хора за мирен протест в Анкара.

В 10:05 часа местно време е бил получен сигналът за експлозията.

Демонстрацията до площад Sihhiye е била организирана от Конфедерацията на профсъюзите в публичния сектор и други синдикални организации.

Свидетели пък заявяват, че двете експлозии са станали на основния изход на жп гарата, където поддръжници на прокюрдската Демократична партия на народите са започнали да се събират.

 

Впоследствие организаторите отмениха мероприятието и призоваха участниците от други градове да се връщат.

CNN Turk отбелязва, че премиерът Ахмет Давутоглу ще проведе среща с кабинета и кмета на Анкара по обяд в столицата.

Припомняме, 33 души загинаха при терористично нападение на 20 юли в югоизточната част на страната.

На 1 ноември в Турция ще се проведат парламентарни избори.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати