29 Март 2024 г. Петък

Русия стреля по Ислямска държава с крилати ракети от Каспийско море

2015-10-07 15:56:13

Четири руски бойни кораба изстреляха 26 ракети по „Ислямска държава" в Сирия. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу по време на среща с руския президент Владимир Путин, цитиран от РИА „Новости".

Тази сутрин четири кораба от Каспийската флотилияизстреляха 26 крилати ракети по позиции на „Ислямска държава" в Сирия. Всички цели са били унищожени, няма цивилни жертви, разкри Шойгу пред руския президент.

Шойгу допълни пред телевизионния канал „Россия 1", че ракетите са с морско базиране „Калибр" и че са били насочени към 11 цели.

Резултатите от ударите потвърждават високата ефективност на ракетите на голямо разстояние - почти 1 500 километра, добави той.

Според Шойгу от началото на операцията, 30 септември, саунищожени 19 контролни центъра за управление, 12 склада с боеприпаси, 71 броя бойна техника и тренировъчни лагери на терористите.

Единствените ракети, които могат да се използват за територията на Сирия от акваторията на Каспийско море с руски кораби, са крилатите ракети 3М14 комплекс „Калибр". С такива ракети са снабдени патрулният кораб „Дагестан" и малките ракетни кораби „Град Свияжск", „Углич" и „Великий Устюг", които са от Каспийската флотилия.

Ракета 3М14 е модерен вариант на ракета 3М10 комплекс „Гранат", които са аналог на американските ракети „Тoмахоук". Морският вариант на ракета 3М14 е с обсег на действие до 2,6 хил. километра.

Иначе Путин уточни, че стрелбата от кораби на Руската Федерация по обекти на „Ислямска държава" в Сирия е проведена от акваторията на Каспийско море с оръжия с голяма прецизност. По думите му всички цели са поразени.

Президентът на Русия добави, че стрелбата по терористите в Сирия от Каспийско море свидетелства за добрата подготовка на военнопромишления комплекс и руските военни.

Според Путин твърде рано е да се говори за резултати от руската операция в Сирия. Руският държавен глава разчита руските въздушни сили да подкрепят действията на сухопътната армия на Сирия.

Той разкри интересна информация, че френският президент Франсоа Оланд е предложил обединяване на силите на президента Башар Асад със Свободната сирийска армия срещу „Ислямска държава".

Шойгу от своя страна коментира проблема с Турция, пояснявайки, че Москва поддържа контакт с турските партньори за разрешаване на въпроса с турската граница. Припомняме, Турция обвини Русия, че руски самолети са нарушили въздушното пространство на турската държава.

По думите на военния министър Русия и коалицията на Западаняма да могат да победят „Ислямска държава" без да си взаимодействат.

Той повтори позицията на Москва, че военното министерство еготово да започне координиране на борбата срещу „Ислямска държава" с Пентагона.

Путин е поръчал на военния си министър да поддържат контакти със САЩ, Иран, Саудитска Арабия, Турция и други държави.

Разстоянието от Каспийско море до Сирия е около 1000 километра от най-южната точка на акваторията.

Военното министерство на Русия обяви, че са поразени 112 цели в Сирия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати