Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ за конституционен съдия

Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ за конституционен съдия

  Print E-mail
2015-10-03 08:00:51
източник: dnevnik.bg

Лидерът на подкрепящия правителството Патриотичен фронт Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ за член на Конституционния съд настоящ омбудсман Константин Пенчев по време на изслушването в парламентарната правна комисия, съобщи Правен свят.   

Днес комисията изсуша както Пенчев, така и номинирания от Фронта Михаил Кожарев. 

Симеонов изнесе стари обвинения срещу Пенчев, появявали се през годините в публичното пространство и отдавна опровергани от него.

Между тях е одитен доклад на Сметната палата от ревизия във Върховния административен в периода 2009-2010 г. (когато председател бе Пенчев) във връзка с процедури по ЗОП. Докладът, според Симеонов, завършвал с обобщаването на осем групи тежки нарушения, които давали основателни съмнения за безстопанственост, присвояване, измама.

Съпредседателят на Патриотичния фронт упрекна Пенчев, че скрил от компетентните институции факта, че  трима съдии от ВАС са придобили право на собственост в Приморско като крайно нуждаещи се, че не е спазвал случайното разпределение на политически дела във ВАС и сам се е явявал по някои от тях, въпреки че бил предубеден, че не е декларирал покупки на апартаменти от семейството му. 

Константин Пенчев отговори, че на всички тези въпроси е отговарял по-рано с документи още преди да стане национален омбудсман. Той припомни, че одитният доклад на Сметната палата не му е бил даван, за да възрази, но също така не е бил пратен и на прокуратурата, както би трябвало да стане, ако съмненията за престъпления са били сериозни. 

Той посочи, че не е знаел на какво основание колегите му са купили имоти в Приморско, а след като узнал, тримата били освободени като председатели на отделения. 

Пенчев увери, че принципът за случайно разпределение на делата винаги е бил спазван, а проверките на инспектората не са открили нарушения. Имотите на семейството си пък декларирал още през 2001 г., когато станал депутат. 

Представителите на ГЕРБ в комисията защитиха кандидатурата на Константин Пенчев и призоваха изслушването да не се превръща в публичен процес. 

Накрая правната комисия реши и двете кандидатури да бъдат предложени за гласуване в пленарната зала. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?