24 Април 2024 г. Сряда

Русия изпраща войски в Сирия

2015-09-30 13:47:54

Руският парламент даде правомощия на президента Владимир Путин да използва руски въоръжени сили зад граница, съобщават руски и западни медии.

Сенаторите единодушно гласуваха за използване на руски въоръжени сили в чужбина, информира РИА „Новости".

Ръководителят на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов поясни, че въпросът е свързан със Сирия, президентът Путин се е обърнал към законодателния орган с молба за военна помощ. Иванов подчерта, че става въпрос за операции на военновъздушните сили, изключено еизползване на сухопътни сили.

Иванов уточни, че президентът на Сирия Башар Асад се е обърнал с молба към Путин за оказване на военна помощ.Съветът на Федерацията единодушно одобри молбата на президента. 162 гласа „за", при отсъствието на въздържали се и гласували „против", каза Иванов пред журналисти. 

 

По думите му Кремъл ще информира чуждестранните си партньори за решението чрез съответните канали на външно министерство и военното министерство ще стори същото.

Според него решението е взето в помощ на Сирия и защита на руските интереси.

Първо и вероятно най-важното, ние говорим само за Сирия и ние не говорим за постигане на някакви чужди политически цели, задоволяващи някакви амбиции, за което нашите западни партньори ни обвиняват, ние говорим за руските национални интереси, изтъкна Сергей Иванов.

По думите му операциите на ВВС ще бъдат с временен характер, но не може да каже колко точно време ще продължат.

По-рано Кремъл отбеляза в съобщение, че руският държавен глава е поискал горната камара на законодателния орган, Съветът на Федерацията, да разгледа възможността за даване на правомощия за използване на въоръжени сили в чужбина.

Иначе Кремъл не отбелязва в коя страна ще бъдат използвани руски сили, но в последно време се разпространявана информация, че Москва разширява военното си присъствие в Сирия, където подкрепя сирийския президент Башар Асад.

Последният път, когато руският парламент гарантира право на Путин да разположи войски в чужбина - техническо изискване според руското законодателство, доведе до анексирането на Крим от Русия миналата година.

Кремъл пояснява в съобщението си, че молбата за „разгръщане на военен контингент на Руската Федерация" извън страната е на базата на „универсално признати принципи и норми в международното право".

Междувременно американски високопоставени източници разкриха пред СиЕнЕн, че руската бойна авиация, разположена в Сирия, е готова всеки момент да започне да нанася въздушни удари по „Ислямска държава". Според САЩ в авиобаза в Латакия Русия е разположила 28 бойни самолета и друга бойна техника.

В същото време представители на руското външно министерство разкриха, че на сирийска територия ще бъде разположена руска армия. Стана ясно, че руското военно министерство ще споделя информация за авиоударите в Сирия на САЩ чрез център в Багдад. Като цяло Координационният център в Багдад между Русия, Сирия, Ирак и Иран ще подпомагавъздушните удари и сухопътните сили на Русия в Сирия.

Русия изпрати военни експерти в наскоро създадения в Багдад център за координация на въздушните удари и сухопътните операции в Сирия, разкри руски представител пред Ройтерс.

Източникът обаче не каза колко експерти са изпратени.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че страната му е единствената държава, която приема участие в операции срещу „Ислямска държава" в Сирия на законна основа, предаде ТАСС.

Руския фактически е единствената страна, която ще участва в тези операции на легитимна основа по молба на легитимната власт в Сирия, уточни Песков, допълвайки, че е възможно извършване на такива операции след резолюция на Съвета за сигурност на ООН или след разрешението на сирийското правителство.

Основната задача на руските ВВС в Сирия е борба с тероризма и поддържане на легитимната власт в страната, поясни Песков.

Министерството на информацията на Сирия потвърди, че Дамаск е поискал военна помощ от Москва, предаде „Россия 24". 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати