20 Април 2024 г. Събота

„Бомбена провокация” пред парламента

2015-09-30 10:34:16

Пожарогасител, оставен на паметника на Цар Освободител, евакуира центъра на столицата. Движението на жълтите плочки бе временно спряно. На мястото на инцидента има няколко полицейски автомобила, пожарна и линейка.

Достъпът до сградата на парламента е затруднен. Веднага на мястото са изпратени спецекипи, които да проверят "опасния" пожарогасител.

Самите депутати обаче запазиха спокойствие и не се стреснаха от поставения само на метри от прозорците им пожарогасител. „Не се притеснявам за сигурността си", увери пред журналисти народният представител от ДПС Петър Чобанов. Той е убеден, че в Народното събрание се вземат необходимите мерки навреме.

И миналата година, когато беше доста по-динамична обстановката около Народното събрание, сигурността беше на необходимото ниво", заяви Чобанов, който си спомни времето, когато бе „заложник" на протестиращи.

За поставения пожарогасител, който промени за секунди обстановката около сградата на властта, дори не разбра министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Не се притеснявам за сигурността си", отсече министър Танев, след като разбра за случилото се от журналисти. Той обаче настоя да се върне няколко седмици назад, когато на 11-ти септември в следобедните часове сигнал за бомба опразни сградата на Президентството.

„По медиите излезе, че това е заплаха срещу сградата на Президентството, но гласът, който се е обадил, е казал, че точно в 3 часа ще се взриви бомба пред служебната врата на „Дондуков 2", което е точно входът на Министерство на образованието", разказа образователният министър. Точно в този ден самият министър е насрочил първото заседание на новия Изпълнителен съвет на Фонда за научни изследвания, на което е трябвало да се избере ръководство на фонда. „Кой сложи бомба в оня петък в сградата на „Дондуков 2"?. Кой ще разучи това нещо", запита министър Танев.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов запази хладнокръвие и сподели в кулоарите на Народното събрание, че не е бил притеснен от евентуалната бомбена провокация към законодателния орган.

Самият той не се притеснява за сигурността си. В предния парламент много повече се притеснявах, влизахме като в концлагер на работа, изтъкна Кирилов. Институциите гарантират в дължимата степен сигурността на депутатите, според него.

По-късно стана ясно, че още преди началото на заседанието в парламента полицията е отцепила паркинга пред Народното събрание заради забравен пожарогасител. Сигналът бил получен в МВР минути след 8 часа сутринта.

Движението е възстановено.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати