29 Март 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2015-09-30 07:52:43

Заемът.

"Монитор":

КС бетонира заема от 8 млрд. евро

Конституционният съд бетонира заема от 8 млрд. евро, по който правителството на Бойко Борисов сключи договор с 4 международни банки, а НС одобри, като отхвърли инициираното от БСП искане за отмяна на решението. Това стана вчера на заседание на магистратите, на което въпросът е бил гласуван с пълно единодушие.
Депутатите оспориха закона за ратификация на договорите с аргумента, че е нарушено конституционното изискване парламентът да е дал предварително съгласие за сключванането на договори за държавни заеми. В жалбата депутатите твърдят, че при гласуването на закона е нарушена и конституционната норма за гласуване на законите на две четения.
Съдът обаче е взел единодушно решение, че тези аргументи не са убедителни и при приемането на закона не е допуснато погазване на конституцията.

 

Ток.

"Труд":

Теменужка Петкова: От 1 януари КЕВР няма да определя цената на тока

Пълната либерализация на българския енергиен пазар е приоритет на това правителство. След 1 януари 2016 г. цената на електрическата енергия ще се определя от единствения обективен критерий - пазарът, от търсенето и предлагането. Колегите от КЕВР няма да имат такава роля. Това съобщи пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

„Няма един по-обективен критерий от пазара", допълни Петкова и заяви: „БЕХ през август сключи договор със Световната банка за модел за либерализация на българския енергиен пазар. БЕХ е финансов холдинг, който събира своите приходи от дружествата, които управлява. Основното спасение за българската енергетика е либерализацията, въвеждането на пазарните механизми. Така ще бъде елиминирана регулаторната рамка, в която системата работи".

 

Радио.

"Дума":

Четирима от СЕМ пуснаха програма „Кърджали"

Четирима от членовете на Съвета за електронни медии дадоха на БНР лиценз за радио "Кърджали". На поредното заседание на СЕМ, посветено на регионалната програма на БНР, не присъства Мария Стоянова, която е отказала да участва при разглеждането на точки, свързани с радиото. През 2016 г. радиото ще излъчва три часа собствена програма, а през 2019 г. тя ще достигне 18 часа. Според експертите на СЕМ не съществуват правни основания издаването на лиценз да бъде отказано.
Ще продължавам да пея, зарече се лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обеща това след скандала с партийния митинг в Исперих, на който песента "Кой уши байряка", посветена на Райна Княгиня, бе довършена на турски език с друг текст.

 

Бежанци.

"Сега":

Гранична полиция спря 310 нелегални имигранти на българо-турската граница

29 чужденци са задържани на българо-сръбската граница. Предотвратени са опитите на 310 нелегални имигранти да нарушат българо-турската граница, съобщиха от Гранична полиция.
Вчера граничен полицейски наряд от ГПУ-Калотина е задържал 18 чужди граждани при опит да преминат незаконно българо-сръбската граница. Чужденците - 3 афганистанци, 3 иракчани, 4 пакистанци и 8 сирийци, са заловени на метри от държавната граница в местността Ливадите, южно от ГКПП-Калотина. Всичките са без документи за самоличност. По случая ще бъде образувано досъдебно производство от Районна прокуратура-Сливница.
Друг граничен полицейски наряд е задържал в землището на с. Беренде извор, общ. Драгоман, 11 афганистански граждани без документи. Уведомена е районната прокуратура. В ГПУ-Калотина са им издадени заповеди за наложени принудителни административни мерки. Афганистанците ще бъдат отведени в разпределителния център на Дирекция „Миграция" в Елхово.

 

Дело.

"24 Часа":

Нова експертиза на записа от акцията в Лясковец отложи делото стрещу Петко Стрелеца

На 10 ноември в Окръжния съд в Търново ще продължи делото срещу Петко Петков от Лясковец. Той е подсъдим за умишлено убийство на баретата Емил Шарков и опит за убийство на петима негови колеги от Специализирания отряд за борба с тероризма при спецакцията в Лясковец на 14 март м.г..

За следващото заседание е назначена нова експертиза на видеозаписа от операцията на баретите срещу въоръжения и барикадирал се в дома си мъж. Магистратите отложиха делото, след като във вторник разпитаха шест деца от съседното на жилището на Петков училище в Лясковец.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати