8 Май 2024 г. Сряда

Второто четене на промените в Конституцията ще е след местните избори

2015-09-29 10:53:30
Промените Конституцията, свързани със съдебната реформа, ще бъдат разгледани на второ четене след местните избори. Измененията  бяха приети на първо четене с 184 гласа днес. Това осигурява по-бързо придвижване на текстовете, но процедурата все пак остава сложна, а политическите противопоставяния относно отделните текстове могат да я направят и сравнително дълга. 

Основната разделителна линия ще е разпределението на квотите в прокурорската колегия. 

Предстои закопроектът да бъде разглеждан текст по текст на второ четене. Според правилата мародните представители ще имат до седем дни да отправят до председателя на Народното събрание своите предложения за изменения и допълнения на различните текстове. Такова увеличаване може да е до три седмици. 

По информация на "Дневник" този срок ще бъде удължен. Депутатите излизат официално във ваканция, заради местните избори на 14-ти октомври, но последният им работен ден ще е девети октомври - петък.

Малко след приемането на промените на първо четене, депутатите от Реформаторския блок внесоха предложения за  въвеждането на явното гласуване и за връщането на възможността съдилищата да се обръщат към Конституционния съд. От БСП пък ще предложат членовете на съвета от парламентарната квота да се избират с квалифицирано мнозинство.

Подобна препоръка се очаква и в становището на Венецианската комисия, което се очаква до седмици.

До 14 дни от изтичането на срока, в който депутатите могат да правят своите предложения, водещата комисия внася в Народното събрание  доклад, съдържащ становище по направените предложения, както и предложения на комисията, в случай че тя е приела такива.

Само предложенията, попаднали в доклада на комисията, ще бъдат обсъждани в пленарната зала.
По внесените от народните представители предложения, председателят на водещата комисия, работеща по законопроекта, може да изисква становище от Министерски съвет  или ресорния министър.

Всеки от текстовете, които ще се гласуват на второ четене също тряба да е приет с мнозинство от 3/4  - т.е. 180 от всички гласували. Aко за него гласуват обаче между 2/3 и 3/4 от депутатите, той се разглежда отново и при повторното гласуване, бива приет след мнозинство от 2/3.

На трето четене законопроектът се гласува в цялост и поименно. Счита се за приет, ако е подкрепен от 180-депутати. Последната стъпка от процедурата е обнародването в седемдневен срок на приетия законопроект от председателя на Народното събрание в "Държавен вестник".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати