28 Март 2024 г. Четвъртък

Ислямска държава го закъса за пари. За много ли?

2015-09-26 09:14:14

Когато през юни 2014 "Ислямска държава" обяви, че в големи части от Ирак и Сирия се установява халифат, джихадистите от групата направиха публично обещание. "Това е държава за мюсюлманите - подтисканите, сираците, вдовиците, бедните", каза тогава говорител на самопровъзгласилото се правителство.

"Хората се местят в земите на "Ислямска държава" заради живота си, за да могат да се чувстват сигурни за живота си и богатството си", каза тогава той и в сирийския град Ракка, където де факто се намира столицата на халифата тълпи се стекоха по улиците, празнувайки установяването на халифата.

Сега обаче, година по-късно, "Ислямска държава" се сблъсква с проблем, който млади правителства по целия свят познават прекалено добре – Доста по-трудно е да спазваш обещанията си, особено свързаните с пари, отколкото да ги обявиш.

"Ислямска държава" обяви, че ще помага на бедните, но в крайна сметка се оказа съвсем различно, разказва Саиф Саед, студент по дентална медицина, който през юни бяга от Мосул в Багдад, защото иракската държава вече не признава обучението му.

"Ислямска държава каза: "Ние познаваме бедните и ще им дадем парите, от които се нуждаят!", но всъщност с парите те купуват оръжия!", разказва момчето.

Серия непредвидени обстоятелства, като спад на цените на петрола и засилването на въздушните удари срещу петролни бази, удари по финансите на халифата и принуди групировката да разчита основно на засилване на данъчната тежест върху населението на областите под техния контрол, което е близо 8 милиона души. Също така хората с добри професии, които бягат от ужаса, а и стриктните закони за жените, също оказват тежест на икономическото състояние на халифата. Оказва се, че бездната между бедни и богати става още по-голяма и публичното недоволство се засилва.

"Хората се затрудняват да плащат данъците, особено финансовите глоби", твърди 30-годишен доктор, който се свързва със списание "Newsweek", представя се като Ахмед. Това не е истинското му име и затова имейлите му към изданието са подписани така. Той е част от група, против "Ислямска държава", наречена "Мосулон" и се страхува от преследване. В Мосул, който преди да падне под властта на халифата, е бил с двумилионно население, комуналните услуги са драстично поскъпнали. Включително здравните услуги, транспорт, вода, електричество.

Доскоро "Ислямска държава" се е възползвала от един доста изобилен източник на приходи - близо 50% данък върху заплатите на държавните служители, плащани от Багдад и Дамаск. Ескперти изчисляват, че групировката е спечелила стотици милиони долари от облагането на чиновниците. В очевиден опит да спре този източник на приходи, иракският Съвет на министрите обяви на 6 август, че спира плащането на заплати на служителите си в зони, под контрола на халифата. Говорител на иракския министър-председател потвърди, че решението вече е в сила в провинция Ниневия, където се намира и Мосул.

Междувременно зимата идва за милионите, живеещи в територии под контрола на халифата. Цените на храните и горивата скачат, тока редовно спира. "Преди "Ислямска държава" 1 литър гориво беше 30 цента, сега е $2!", разказва студента Саиф. "Бутилка газ за готвене беше $5, а сега - $25!", продължава той.

В съответствие с ислямското учение, "Ислямска държава" въвежда данък "зекят" - така всеки мюсюлманин е длъжен да дава 1/40 от доходите си за благотворителност. Но тези пари не отиват при нуждаещите си. Абу-Ибрахим, който е лидер на съпротивата в Ракка, разказва че единствената кухня за бедни се спонсорира и поддържа от местни, а "Ислямска държава" не прави нищо.

И докато халифата става все по-беден и по-беден, бойците, които са основно от други страни - Европа и Америка - продължават да се радват на относително добри стандарти на живот. "Виждам две различни страни на живота в Ракка", разказва Абу-Ибрахим.

"Чужденците станаха местни, а местните станаха чужденци." Обикновените хора, допълва той, не могат да си позволят да използват обществените места за хранене, ресторантите или кафенетата. Тези места се ползват почти изцяло от войниците на "Ислямска държава", тъй като техните доходи не подлежат на данъчно облагане.

В Мосул не е по-различно. "Чужденците в "Ислямска държава" живеят луксозен живот, подобен на този в Запада!",  разказва Ахмед. "Отсядат в петзвездния хотел "Ниневия Интернационал" или пък във вилите на богати граждани, които избягаха. Те имат безплатно медицинско обслужване и неограничено електричество, докато останалите жители имат ток само два часа дневно".

Въпреки намаляващите си доходи, "Ислямска държава" продължава да плаща на бойците си относително високи заплати, стигащи до $1000. Експерти изчисляват, че разходите за заплати могат да стигнат до $360 млн. годишно. В същото време се смята, че приходите на халифата през 2014 година са били $1.2 млрд., като от тях $500 милиона са откраднати от иракски банки.

За мнозина не е изненада, че военните получават най-високи заплати. Поддържането на добре смазаната военна машина на халифата ще е приоритет. Ако имат проблем, бойците и ядрото на режима ще са първи, които ще бъдат подпомогнати, смятат експерти. В началото организацията е имала много пари, повече отколкото са били нужни. Въпросите сега са: Колко са похарчили? Колко могат да спечелят сега, когато вече няма откъде да откраднат?

Има обаче и скептици, които твърдят, че в крайна сметка икономическото състояние на "Ислямска държава" не е чак толкова зле. Политически анализатор смята, че разходите на организацията са много ниски. Те не харчат за почти нищо друго, освен за заплати. Нямат инфраструктура, имат само спорадични социални програми. Тяхното управление разчита на оръжия и хора, много повече отколкото на тухли и хоросан.

Пазара в Мосул Снимка: архив Reuters 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати