Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Август 18
Начало arrow Политика arrow Официално: Партиите ни агитират предизборно от днес

Официално: Партиите ни агитират предизборно от днес

  Print E-mail
2015-09-25 08:29:07
източник: dnes.bg

От 00.00 часа днес, 25 септември до 24.00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, обявиха от Централната избирателна комисия.

Регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една от тях и 3 отказани, поради нередовност на документите.

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета /ИК/. С позиция "да" са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция "не" - 6 партии и 5 инициативни комитета.

Чрез жребий ЦИК определи реда на кандидатите в бюлетините за гласуване на 25 октомври.

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до 17 септември бе 1149.
Най-много заявления са пристигнали от САЩ - 233 и от Германия 151. Заявленията от Великобритания са 132, от Канада - 76, от Холандия - 59, от Гърция - 47, от Австрия - 44, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Крайният срок за събиране на заявленията е 29 септември и практиката показва, че броят по това време нараства лавинообразно, коментираха от ЦИК.

Във времето на предизборна кампания, най-късно до 4 октомври, избиратели с трайни увреждания трябва да подадат декларации за гласуване извън избирателните секции. На 10 октомври изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Настоящият адрес трябва да е сменен преди 24 април.

Заличените от списъците гласоподаватели трябва да бъдат обявени на 14 октомври. На 17 октомври е крайният срок за подаване на писмена молба до общинския кмет за отстраняване на грешки в избирателните списъци.
Краят на предизборната кампания се обявява на 23 октомври. От тази дата влиза забрана за публикуване на социологически проучвания и екзит полове.

На 25 октомври е изборният ден. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от първия тур е 27 октомври. На 31 октомври е първата възможна дата за втори тур на местни избори.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?