Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow Политика arrow Официално: Партиите ни агитират предизборно от днес

Официално: Партиите ни агитират предизборно от днес

  Print E-mail
2015-09-25 08:29:07
източник: dnes.bg

От 00.00 часа днес, 25 септември до 24.00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, обявиха от Централната избирателна комисия.

Регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една от тях и 3 отказани, поради нередовност на документите.

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета /ИК/. С позиция "да" са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция "не" - 6 партии и 5 инициативни комитета.

Чрез жребий ЦИК определи реда на кандидатите в бюлетините за гласуване на 25 октомври.

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до 17 септември бе 1149.
Най-много заявления са пристигнали от САЩ - 233 и от Германия 151. Заявленията от Великобритания са 132, от Канада - 76, от Холандия - 59, от Гърция - 47, от Австрия - 44, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Крайният срок за събиране на заявленията е 29 септември и практиката показва, че броят по това време нараства лавинообразно, коментираха от ЦИК.

Във времето на предизборна кампания, най-късно до 4 октомври, избиратели с трайни увреждания трябва да подадат декларации за гласуване извън избирателните секции. На 10 октомври изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Настоящият адрес трябва да е сменен преди 24 април.

Заличените от списъците гласоподаватели трябва да бъдат обявени на 14 октомври. На 17 октомври е крайният срок за подаване на писмена молба до общинския кмет за отстраняване на грешки в избирателните списъци.
Краят на предизборната кампания се обявява на 23 октомври. От тази дата влиза забрана за публикуване на социологически проучвания и екзит полове.

На 25 октомври е изборният ден. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от първия тур е 27 октомври. На 31 октомври е първата възможна дата за втори тур на местни избори.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?