19 Март 2024 г. Вторник

Официално: Партиите ни агитират предизборно от днес

2015-09-25 08:29:07
От 00.00 часа днес, 25 септември до 24.00 часа на 23 октомври е срокът на предизборната кампания за местните избори, обявиха от Централната избирателна комисия.

Регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една от тях и 3 отказани, поради нередовност на документите.

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета /ИК/. С позиция "да" са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция "не" - 6 партии и 5 инициативни комитета.

Чрез жребий ЦИК определи реда на кандидатите в бюлетините за гласуване на 25 октомври.

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до 17 септември бе 1149.
Най-много заявления са пристигнали от САЩ - 233 и от Германия 151. Заявленията от Великобритания са 132, от Канада - 76, от Холандия - 59, от Гърция - 47, от Австрия - 44, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Крайният срок за събиране на заявленията е 29 септември и практиката показва, че броят по това време нараства лавинообразно, коментираха от ЦИК.

Във времето на предизборна кампания, най-късно до 4 октомври, избиратели с трайни увреждания трябва да подадат декларации за гласуване извън избирателните секции. На 10 октомври изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Настоящият адрес трябва да е сменен преди 24 април.

Заличените от списъците гласоподаватели трябва да бъдат обявени на 14 октомври. На 17 октомври е крайният срок за подаване на писмена молба до общинския кмет за отстраняване на грешки в избирателните списъци.
Краят на предизборната кампания се обявява на 23 октомври. От тази дата влиза забрана за публикуване на социологически проучвания и екзит полове.

На 25 октомври е изборният ден. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от първия тур е 27 октомври. На 31 октомври е първата възможна дата за втори тур на местни избори.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати