19 Април 2024 г. Петък

ЦИК разчита само на клипчета да обучи избирателите

2015-09-25 08:26:34
Хаос с бюлетините и бинго с номерата на партиите и преференциите. Това очаква избирателите на 25 октомври, когато с местните избори ще се проведе и националният референдум за електронното гласуване, съобщава "24 часа".

Експертите и партийните централи са притеснени, че ще има рекорден брой недействителни бюлетини заради сложността на изборите. Масово объркване се очаква заради различните номера на партиите във всяко населено място и многото бюлетини - в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, които са част от тях, с по 5.

За първи път на местни избори общинските съветници могат да се избират с преференции, а опитът от парламентарния вот през 2014 г. показва, че масово партийният вот се разменя с преференциалия.

ЦИК опита да улесни избирателите и партиите, като взе решение за централизиран жребий за номерата в бюлетините.Решението обаче беше отменено от ВАС, тъй като в Изборния кодекс изрично се посочва, че номерата се теглят от ОИК.

ЦИК отхвърли както предложението на СДС номерата на партиите в бюлетината да започват от 100, за да се различават от преференциите, така и идеята за 3-цифрен и 2-цифрен код. Последното беше предложено от говорителя и член на ЦИК Цветозар Томов.

Номерацията щеше да се запази и да започва от 1, но с кодове - съответно 001 и 01. “ЦИК прецени, че предложението на СДС не съответства на практиката и на текста в закона, който указва поредността на номерата в бюлетините”, обясни другият говорител Александър Андреев.

Така в бюлетината за съветници номерата ще се различават само по квадратчета и кръгчета, а над последните, където са преференциите, ще има надпис, че там се отбелязва предпочитание за определен кандидат.

От ЦИК пък ще разчитат само на клипове и брошури, които да разяснят на избирателите как да гласуват.

“Има допълнителни мерки, които могат да се вземат. Въпросът не опира само до номерата в бюлетината. ЦИК гледа с нужната сериозност. Това е въпрос и на разяснителна кампания, и на свикване на избирателите с начина на гласуване. Надяваме се да се справим по-добре и да има по-малко технически грешки при гласуването”, обясни Томов.

Че местните избори ще са сложни и тежки, смята и проф. Михаил Константинов. Той все пак се надява да няма хаос.

“За първи път ще има преференции за общинските съветници по една изключително глупава формула

В малките общини, например община Антон, може да се окаже, че са достатъчни 2-3 гласа, за да има действаща преференция. Повтарям - 2-3 гласа! Да не говорим за абсурда в едно населено място един човек да има право на глас. И да трябва да гласува сам за себе си, а ако откаже - да правим избори до дупка”, заяви проф. Константинов.

Според него друг фактор, който може да внесе объркване, е правилото партиите да участват с различни номера във всяко населено място.

“Това означава, че партийните централи трябва да проведат солидна разяснителна кампания сред избирателите, за да не гласуват по неволя за друг кандидат или партия, вместо за тази, на която симпатизират. Затова във всяка община те трябва да обяснят на симпатизантите си под кой номер ще участва в изборите тяхната партия. Отделно трябва да съобщят за кандидатите си техният с кой номер е, за да се задейства преференциалният механизъм, добави проф. Константинов.

Централната избирателна комисия е отхвърлила предложение на Обществения съвет към нея за провеждане на изследване, което да установи коя е най-честата грешка на избирателите, научи “24 часа”.

Идеята на Обществения съвет към ЦИК била да се направи специализирано изследване на извадка от недействителните бюлетини от последните парламентарни избори през 2014 г. Тогава бяха пуснати рекорден брой невалидни гласове - над 218 000, или около 10% от вота.

В протоколите на секционните комисии обаче не се отразява причината, поради която дадена бюлетина се смята за недействителна, а само общ брой.

Така не е ясно колко от невалидните над 218 000 гласа са бюлетини, в които, вместо да гласуват за партия, избирателите са отбелязали преференция.

Ясно е само, че при около 60 000 от недействителните бюлетини е имало вот за партия, но не и каква е причината да бъдат обявени за невалидни.

“Мнозинството в ЦИК прецени, че местните избори са твърде близо, за да се прави такъв експеримент, тъй като това означава да се отворят помещенията, в които се съхраняват изборните книжа. Възможно е комисията да се върне към предложението на Обществения съвет, след като минат изборите”, обясни член на ЦИК.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати