19 Април 2024 г. Петък

Без консенсус ЕС одобри задължителните квоти за бежанците

2015-09-23 07:53:55

Вътрешните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха за разселването на 120 хил. бежанци, които се намират предимно в Гърция, Италия и Унгария.

Интересното е, че решението е било взето с "голямо мнозинство", а не консенсусно, съобщи "Франс прес".

Четири държави са гласували „против" плановете - Унгария, Чехия, Румъния и Словакия, уточнява БиБиСи. Мнозинството страни членки на ЕС подкрепиха плана, който ще действа през следващите две години.

Припомняме, редица страни членки на Европейския съюз, основно от Източна Европа и най-вече Унгария, Чехия, Полша и Словакия, за разлика от България, бяха против квотното разпределение на имигранти на територията на ЕС.Кореспондентът на БиБиСи в Брюксел Крис Морис изтъква, че е "много необичайно за въпрос като този, който се отнася до националния суверенитетда се решава чрез мнозинство, а не чрез единодушно решение".

Финландия е единствената страна от 28-те членки на ЕС, която се е въздържала при гласуването. Полша, която се противопоставяше на квотната система за разпределение на бежанците,  в крайна сметка гласува "за".

Сега планът трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС на извънредна среща на върха в Брюксел в сряда.

Това заяви в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за поредното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че България подкрепя разпределението на 120 хил. имигранти в ЕС, като смятаме, че този ангажимент трябва да бъде задължителен, защото иначе се обезсмисля неговото прилагане.

"Нямаме основание да променяме позицията си, ще потвърдим, че решението за квотното разпределение е начало на по-добрия контрол. Това е временно решение, трябва да се търсят принципните подходи за прекратяването на кризисната ситуация", допълни вицепремиерът.

Тя определи като справедлив и балансиран предложения механизъм за разселването на имигрантите. Нямаме основание да се откажем от този принцип, добави Бъчварова.

По думите ѝ, наше допълнително предложение е да се помисли за механизъм за координиране на усилията на отделните държави от ЕС в справянето с настоящия проблем.

Според нея подобен механизъм би допринесъл за координирани усилия, без всяка държава в ЕС да предприема действия, способни да създадат нови предизвикателства пред останалите.

Най-важно е да се търси решение там, където проблемът е възникнал, успоредно с осигуряването на сигурността на външните граници на ЕС, коментира Бъчварова.

По повод намеренията на Унгария да не се възползва от възможността да разсели 54 хил. имигранти, пристигнали на нейна територия, вицепремиерът уточни, че нашата страна ще предложи общата бройка от 120 хиляди разселени по квотите на ЕК да се запази.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати