26 Април 2024 г. Петък

СИРИЗА е с минимална преднина след изборите в Гърция

2015-09-20 19:33:31

"Сънувах един кошмар - че отново печеля изборите". Тази карикатура на в."Катимерини" с лидера на крайната левица СИРИЗА и бивш премиер на Гърция е на път да се сбъдне, ако той успее да сглоби коалиция.

Екзит пол данните от проведените в неделя извънредни парламентарни избори показват, че партията на Алексис Ципрас има минимална преднина през опозиционната "Нова демокрация".

Комбинираните данни на пет телевизионни станции сочат, че за СИРИЗА са гласували 30-34% от участвалите, докато консерваторите са с 28.5-32.5%.

Това означава, че "Нова демокрация" все още има шансове и да стане победителка, но ще е доста трудно.

Данните потвърждават и прогнозите, че новото правителство в Атина ще трябва да бъде коалиционно.

За спечелване на пълен контрол над 300-местния парламент е нужно спечелването на поне 38% от гласовете.

Трета сила са неофашистите от "Златна зора" с между 6.5% и 8% от гласовете.

Следват ги гръцките комунисти с 5.5-7% - точно толкова, колкото екзит полът показват и за традиционните социалисти и вече бивша голяма сила в страната ПАСОК.

Шеста и последна партия, минаваща над бариерата от 3% е проевропейската центристка "Потами" с 4-5.5%.

Социолози и анализатори предупреждават, че това не са данни от протоколи, както и че има шанс в парламента да попаднат 9 партии. Според тях под голям въпрос е депутати да имат отцепилата се крайно лева фракция на СИРИЗА формирала новата партия "Народно единство".

"Който и да победи в неделя, ще му се падне да изпие чашата с отровата", коментира сутринта лондонският в."Индепендънт".

Мнозина от заявилите, че ще гласуват отново за Ципрас, казват, че са разочаровани, но и не искат да се върнат на власт старите партии, както и че единствено СИРИЗА е в състояние да се заеме с корупцията, връзкарството и укриването на данъци.

Големият въпрос колко стабилна коалиция ще има в Гърция остава без категоричен отговор след първите данни за резултатите от изборите. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати