23 Април 2024 г. Вторник

Директорът на агенцията по лозата и виното се оказа агент Зорге

2010-09-15 21:14:28
Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев (1971) е работил за бившата Държавна сигурност под агентурния псевдоним Зорге. Това стана ясно днес, след като комисията по досиетата обяви резултата от проверката на държавната агенция.

Коев, който заема поста от август 2009 г., е бил вербуван като агент Зорге през декември 1989 г., броени месеци след като е навършил 18 години. Според данните, изнесени от комисията по досиетата, той е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. През 1990 г. обаче, когато БКП предприема чистка на досиетата, материалите за агент Зорге са унищожени с протокол.

Комисията по досиетата е проверила общо 27 ръководни служители в агенцията по лозата и виното. Освен Коев като сътрудник на ДС е разкрит и Весел Етугов (1953), главен секретар на агенцията през периода юни 2008 г. - август 2009 г. От 1977 г. той е работил като щатен служител в Първо главно управление на ДС (разузнаването), 04 контраразузнавателен отдел.

Изпълнителната агенция по лозата и виното е създадена със Закона за виното и спиртните напитки, приет през 1999 г. Тя осъществява контрола по спазването на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки по отношение на лозовите насаждения, гроздето, предназначено за производство на вино, продуктите от грозде и вино и вината.

Комисията по досиетата разкри и двама сътрудници на ДС в Комисията за защита на личните данни. Членът на комисията Евгений Радев (заемал поста през 2002 - 2007 г.) е бил агентВалери" от 1974 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви.

Илчо Харизанов, началник на отдел в комисията от април 2008 г., е бил осведомител под псевдонима "Терве на Шесто управление на ДС от 1971 г. В Комисията за защита на личните данни са проверени общо 25 лица, заемащи ръководни постове в държавната институция.

Комисията е създадена през 2002 г. със Закона за защита на личните данни. Тя осъществява защитата на лицата при обработването на техните лични данни и при осъществяването на достъпа до тези данни, както и контрола по спазването на Закона за защита на личните данни.

Двете решения, обявени от комисията по досиетата, са част о глобалната проверка на държавни агенции, създадени със закон или с решение на Министерския съвет.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати