26 Април 2024 г. Петък

Над 550 000 лв. бонуси в БНБ за първите шест месеца на 2014-а

2015-09-18 08:44:44

557 000 лева са изразходвани за заплати в БНБ за първото полугодие на 2014 година. Това обяви пред Нова телевизия депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров във връзка с информацията, че в Централната банка са раздавали бонуси. Той поясни, че служителите са получавали три вида възнаграждения. Причина за коментара на реформатора са слуховете, че ръководството на БНБ се есамонаградило с бонус от 1 млн. за работата си през 2014 г., когато фалира КТБ.

„Но ние не знаем как са разпределени тези пари за първото полугодие. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.",  добави Мартин Димитров. Той коментира, че след казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло.

На 16 септември е отправено запитване какви са заплатите в БНБ. От банката отговорили, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало съгласие. Реформаторът обясни, че разликата между старото и новото ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Димитров предположи, че явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация.

Засега няма отговор на въпроса каква е заплатата на Иван Искров.

Именно Мартин Димитров е един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията около заплатата на управителя на БНБ.

От Централната банка са отговорили, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000, членовете на Управителния съвет - 3500 лв. Не се знаело за бонуси.

Депутатите са завели дело за достъп до информация и получили писмо от БНБ. „За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров", обясни още Мартин Димитров.

На въпрос кой е контролиращият орган относно бонусите, той отговори, че това е Сметната палата.

От думите на депутата става ясно, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти на председателя на Народното събрание. Тя пък от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.

Отговор от КЗК също нямало. От там не давали отговор за бонусите, защото това били лични данни. Мартин Димитров обясни, че ако тази информация бъде дадена по категории, вече не става въпрос за лични данни.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати