26 Април 2024 г. Петък

България е затворила вратата към Европа за бежанците

2015-09-16 21:43:59

Няма сериозен миграционен натиск по границите ни. Това успокои на извънреден брифинг директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" към Министерство на вътрешните работи (МВР) главен комисар Антонио Ангелов.

Припомняме, зачестиха информациите за сериозно придвижване на мигранти през турската територия към границата ни. 
Последно информациите сочат, че близо 2 000 сирийскибежанци са в Одрин и искат да преминат границата при Капъ куле - Капитан Андреево.

54 са задържаните нелегални имигранти на границата ни за последните 24 часа, докладва Ангелов. 21 от тях са открити в превозни средства.

Все пак обаче - отново за последното денонощие, граничните полицаи са спрели на границата с Турция 242 души, които са искали да влязат в страната ни. Според шефа на "Гранична полиция" тези цифри са средни в сравнение с броя на задържаните ежедневно хора.

Не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия", продължи с успокоенията гл.комисар Ангелов.

Все пак той призна - "Имаме завишен натиск, но той е характерен за всички граници на Европейския съюз в момента". "Наблюдаваме много внимателно всички процеси и сме в непрекъснат контакт с колегите от нашите съседни държави. Имаме смесени комисии и смесени патрули, чрез които информацията се предава моментално", отчете още директорът на "Гранична полиция".

Експерти предупреждават за промяна в потока на движение на бежанската вълна и усилване на натиска върху "зелената граница" на България и Гърция от Турция. Това означава, че ежедневно се очаква именно в този район да се опитат да преминат много мигранти."Не казвам, че сме остров на спокойствието, но чрез усилията, които полагаме, и чрез разбирането, което получаваме от правителството, успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа", заключи главен комисар Ангелов.

Вчера няколко стотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин и България, след като истанбулската полиция спря от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин в опит да спрат бежанския наплив. В Истанбул международната автогара беше блокирана.

От няколко дни поетапно редица европейски страни - Унгария, Германия, Австрия и др., въведоха извънреден контрол на границите си във връзка с вълната от бежанци, която иска да се установи на Стария континент.

Мерките се въвеждат в разрез с принципите за свободно придвижване в Шенгенското пространство. След като вътрешните министри не постигнаха съгласие по идеята за квотите канцлерът Ангела Меркел призова за извънредна среща на лидерите на Европейския съюз. Само преди два дни Брюксел разреши и предприемането на по-твърди мерки срещу корабите, превозващи нелегални мигранти.

Има динамизиране на целите имигрантски потоци, призна министър Бъчварова по информацията за бежанци, тръгнали пеша на групи към родната граница.

Тя уточни, че има много различни цифри и не можем да ги потвърдим още, но работим с МВнР заедно с турската страна. Трудно може да се изчисли колко хора ще бъдат, но правим такава организация, че да имаме една степен по-висока готовност, увери МВР шефката пред журналисти в Министерския съвет.

Тя се похвали, че в участъците, в които оградата по границата ни е готова, говорим за много по-малко нелегални опити за преминаване.

Междувременно, днес на заседанието на министерски съвет бе решено МВР да сключи договори със собствениците на частни имоти по турската граница за учредяване на ограничено вещно право на строеж за изграждане на телекомуникационен пост.

Реализацията на проекта ще осигури технически граничната сигурност на българо-турската граница, като предостави на полицията всички необходими средства за сухоземни операции - да засича, идентифицира и проследява нарушители на държавната граница, която се явява външна граница за ЕС, се казва в мотивите за взетото решение.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати