28 Март 2024 г. Четвъртък

Практически препоръки по пътна безопасност за ученици и родители

2015-09-15 08:38:32
Всяко начало на учебната година е изпълнено с радостни вълнения, празнично и приповдигнато настроение сред деца и техните родители. Хиляди първолаци за първи път влизат в училище, а по-големите деца отново ще заемат местата си в класните стаи.

За да бъде подобрена безопасността и сигурността на децата на пътя, отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" излезе с препоръки към ученици, родители и шофьори. Вижте ги!

Ако сте ученик 

Не забравяйте, че е важно да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими, особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен. Ако ходите сами на училище си припомнете заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно. Припомнете си основните правила за движение като пешеходци е не забравяйте, че заради личната си безопасност винаги трябва да пресичате при зелена светлина на светофара, да се движите по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци.

Ако закъснявате за училище, това не е повод да нарушавате правилата за движение на пътя, защото лесно може да станете жертва на катастрофа. Ако кръстовището пък е оживено, пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек. Обсъдете и с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запаметете в телефона си номерата им.

Ако сте родител 

Не забравяйте, че най-важна за вас е безопасността на вашето дете. На пътя детето ви е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен. Затова, заради неговата сигурност, приемете следните съвети:

Ако детето ви е първокласник преди началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно и преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик. Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижете лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратите и посрещнете дето си до/от училищния вход. Винаги разговаряйте за правилата за безопасно движение като пешеходци или като пътници в семейния автомобил. Винаги бъдете за пример и не правете компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност закупете светлоотразителни жилетки или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница. Предварително уточнете към кого може и трябва да се обърне за помощ, ако вие не сте наблизо. Запаметете в телефона на детето си номерата на хората, на които може да се довери.

Ако вие возите детето си до училище

Проверете изправността на обезопасителните системи за деца, които използвате. Използвайте ги, дори училището да е близо до дома ви и да ви се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ви дете.  Докато пътувате, коментирайте поведението на останалите участници в движението. Бъдете за пример и не допускайте компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

Ако детето ви се придвижва до училище с велосипед

Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото. Уточнете заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно. Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като  припомните, че велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение; до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години. Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

Настоявайте детето ви винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото. Напомняйте на децата си, че при пътен инцидент винаги може да позвънят на вас, за да подадете сигнал в полицията на телефон 112, или да направят това сами.

Ако сте просто шофьор

Не забравяйте, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами. Затова ако се движите в близост до детско или учебно заведение винаги спазвайте ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и вас от пътен инцидент.

Винаги  бъдете в готовност да спрете. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.  

Винаги помнете, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно. Никога не спирайте върху пешеходната пътека. Това може да провокира децата да потърсят друго място за пресичане на пътното платно и да попаднат в риск от пътен инцидент. 

Ако преминавате покрай спирки на масовия градски транспорт в близост до учебно заведение винаги се движете със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

Винаги давайте предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад вас се движи друг автомобил, подайте разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата. Винаги бъдете толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяйте, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати