19 Април 2024 г. Петък

Германия спря действието на Шенген по границата с Австрия

2015-09-13 21:56:00

Германия възстанови граничния контрол по границата с Австрия.

Това беше потвърдено от вътрешния министър Томас де Мезиер на извънреден брифинг в Берлин.

в тази минута Германия възстановява временно контрола по границата с Австрия".

Спряно е и влизането на влакове от Австрия, като не е ясно движението в обратната посока.

Де Мезиер изтъкна, че Берлин обмисля връщане на контрола по всички свои граници, но началото е поставено по германо-австрийската.
Целта на тези мерки, по думите му, е ограничаване на мигрантския поток и връщане на предишните процедури при влизане на хора в страната.

Вътрешният министър не даде подробности как ще работи граничният контрол.

По-рано медиите съобщиха, че Германия обмисля някаква форма на контрол на границата с Австрия, за да се справи с потока от мигранти, предаде БиБиСи по информация на германски медии.Той обаче призова останалите страни от ЕС да спазват правилата, указващи, че бежанците трябва да се регистрират и кандидатстват за убежище в първата страна, в която пристигнат.
Той даде пример, че много от мигрантите са отказали регистрация в Гърция и Унгария, като най-вероятно целта им е да получат такава в Германия или други членки на ЕС.

Само в събота в Мюнхен са пристигнали над 13 хиляди мигранти, а германският вицеканцлер посочва, че „страната е на ръба на своите възможности".

Припомня се, че преди месец де Мезиер заяви, че Шенгенското споразумение, позволяващо свободно движение между европейските държави, трябва да бъде спряно.

Предполага се, че баварската полиция ще започне проверки, кой има право на убежище, но не е ясно на практика как ще става това.

Властите в Мюнхен обмислят да използват Олимпийския стадион от игрите през 1972 година като място за временно настаняване на мигранти. Освен 13-те хиляди пристигнали от събота, само в неделя сутринта нови 1400 души са дошли в столицата на Бавария.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати