19 Април 2024 г. Петък

Бъдещето на Германия - не толкова бяла и християнска

2015-09-11 08:29:34
Европа вижда криза в наплива от бежанци от Сирия и други горещи точки. Германия обаче – икономическият стожер на региона, вижда златна възможност. 

Населението на Германия бързо застарява и е демографска бомба със закъснител. Стотици училища вече затварят врати, а някои квартали, особено в източната част на страната, се превръщат в призрачни градове. И германците се питат ''Кой ще прави утре Мерцедеси и Фолксвагени?''. 

Затова германците се стичат по гари, за да помагат на бежанци, а по мачове измежду транспарантите на любимите отбори се виждат и надписи ''Бежанци, добре дошли сте!''. 

Германия предлага едни от най-благоприятните условия за убежище и се превръща в цел номер 1 за бежанците. Само тази година се очакват над 800 000 молби за убежище. Канцлерът Ангела Меркел подготвя обществеността за период на трансформации, които могат да променят дефиницията ''германец''. 

Адаптация - и за тях, и за нас 

В същото време някои от лидерите в Европа притеснено питат как ли ще се промени националната идентичност от прилива на бежанци, основно мюсюлмани. Меркел обаче е категорична в мнението си, че Германия трябва да възприеме нова визия за страната, която може би в бъдеще няма да е толкова християнска и толкова бяла, пише Вашингтон Пост. 

''Те ще се нуждаят от помощ, за да научат немски и трябва бързо да си намерят работа. Много от тях ще станат нови граждани на нашата страна.'', коментира Меркел пред Бундестага. И после допълни ''Ако го направим добре, това ще донесе повече възможности, отколкото рискове.''

Тя не е единственият прагматик. Лидери на големи компании приветстват наплива от хора в работоспособна възраст. Някои университети в Германия отварят вратите си и предлагат на бежанците да посещават някои курсове безплатно. Правителството организира курсове по немски за деца и възрастни. 

Германия постила килимчето за добре дошли за бежанците. Бизнесът – от ресторанти до водопроводчици – се мъчат да намерят работници.

И тук идват на помощ сирийците. Онова, което отначало бе погледнато като криза, внезапно се превръща в златна мина за Германия. Много от идващите от Сирия са доктори, инженери и архитекти. 

Това е нашият шанс

Без съмнение, в момента търсещите убежище представляват огромно финансово бреме. Но в дългосрочен план, експертите предвиждат, че много от тях ще изградят своя живот в Германия. В страна, където се очаква населението да се свие с 13,2 милиона души до 2060, новодошлите са  в състояние да обърнат статистиката. 

Или поне така смята Оливър Джънк, кмет на Гослар с население от 50 000 души в централна Германия. От 2002 насам в градът три училища са затворени и все повече къщи опустяват. Но в последните две години Гослар е приел над 300 бежанци, за които са създадени всякакви възможности. Дори властите свързват работодателите в областта с работоспособните сирийци. 

Всъщност, Гослар, както и хиляди други малки немски градчета, искат да привлекат младите да останат там. Защото веднъж получили убежище, бежанците вече имат право на свободно придвижване из страната и градове като Хамбург и Кьолн се оказват по-привлекателни за тях. 

Хасан Набхеа е на 28 и е бил студент по медицина в Дамаск. Вече година и половина е в Гослар, но планира през октомври да се премести в Бон и да се запише в университета. ''Тук ми харесва, но едва ли ще се върна, след като приключи курса ми по немски.'', смята той. 

Новата обетована земя

Заедно с хилядите сирийци, към Германия се стичат и афганистанци, пакистанци, хора от Северна Африка, както и хора от Източна и Южна Европа. Една от най-проспериращите нации в цял свят вече е цел номер 2 за миграция, веднага след САЩ. Независимо откъде идват хората обаче оптимистично смятат, че ще намерят работа в Германия. 

Осама Сюлейман смята, че бъдещето му тук е светло. ''Тук има всякакви удобства и те ни приветстват, надявам се да мога да продължа да уча.'', казва той. ''Не можем да отидем навсякъде. Разбирам защо някои държави се страхуват от нас – смятат, че сме лоши мюсюлмани, защото те виждат терористите по телевизията. Но веднъж като ни опознаят ще ни харесат!''.

Много смятат, че ще успеят. Асиф от Сирия се надява, че ще работи за Самсунг. Али пък си мечтае някой ден да е служител на BMW или Mercedes. 

Така се ражда новата утопия – германската мечта.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати