25 Април 2024 г. Четвъртък

14 години от 9/11

2015-09-11 08:19:30

Днес се навършват 14 години от атентатите на „Ал Кайда" в САЩ, причинили срутването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

Атаките започват рано сутринта на 11 септември 2001 година, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима терористи отклоняват полет №11 на „Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват „Боинг 767-723"""„Боинг 767-222" на „Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи превзема „Боинг 757-223" на „Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - „Боинг 757-222", изпълняващ 93 на „Юнайтед Еърлайнс""">Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като терористите разбират, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът пада в поле край Шанксвил.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай заяви, че групировката "Ал Кайда" е мит и категорично отрече терористичните атаки от 11 септември да са планирани в страната му. В интервю за "Ал Джазира", експрезидентът изрази сериозните си съмнения, че тази групировка изобщо съществува, тъй като не се е срещал с нейни членове, не е получавал и каквито и да било доказателства за съществуването й. "За нас тя не съществува. Не знам дали е съществувала, нито дали сега я има." - отсече той. Карзай обвини пакистански бойци, че са част от "Ислямска държава". Агенциите припомнят, че Карзай, смятан за съюзник на САЩ, нерядко имаше и спорове с американските власти.

Във връзка с годишнината и събитията, предвидени за днешния ден, от ФБР, ЦРУ и АНС обявиха, че няма данни за подготвяни терористични удари на територията на страната, въпреки пропагандата в последните дни от джихадистки групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава'. Това обявиха на обща пресконференция директорите на разузнавателните агенции.

Съобщено бе обаче, че млад мъж е бил арестуван заради планирани атаки при мемориала в памет на жертвите в Канзас. Засечена била кореспонденция на 20-годишния Джошуа Голдбърг с друго лице, в която обсъждали как се прави бомба. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 20 години затвор.

Очакват се церемонии във всички американски щати, с които ще бъде отбелязана датата и почетена паметта на жертвите.

Американския президент Барак Обама ще посрещне военни в Белия дом.

Очаква се откриването на мемориален комплекс в Шанксвил, Пенсилвания, който ще представя снимки и други материали от живота на загиналите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати