20 Април 2024 г. Събота

Чавдар Трифонов: Пътят към прозрачност в управлението е дигитализираната община

2015-09-13 15:23:15

„Варненец, общественик, бизнесмен, мениджър. Роден, израснал и учил във Варна. Тук работя, тук живея, тук е семейството ми, тук расте дъщеря ми.” Така представи себе си Чавдар Трифонов, независим кандидат-кмет на Варна, подкрепен от Реформаторския блок, в интервю за предаването ПОСОКИ.eu на телевизия „Черно море”.

 

-        Обявихте кандидатурата си още през март, за което получихте доста критики. Каква беше причината толкова да избързате?

-        Когато  обявих кампанията не съм мислил за конкретна дата. Мотивацията ми беше да имам достатъчно време да се срещна с варненци. Те да опознаят мен, аз да чуя техните проблеми, да представя решения. Мисля, че кампаниите трябва да се водят много по-дълго време. Хората заслужават да познават тези, на които ще доверят управлението и съдбините си. Политиците в България изпитват страх и си мислят, че колкото по-дълго са на терена, толкова повече време ще ги хулят, ще им изкарат мръсното бельо. Аз нямам какво да крия.

-        Кой в крайна сметка Ви подкрепя?

-        На първо място ме подкрепя семейство ми, приятелите, моят екип. Подкрепят ме хората, които искат Варна да върви напред. Хората, които искат инвестиции, работни места, по-добри доходи. Що се отнася до политическата тръпка, Реформаторският блок взе категорично решение да ме подкрепи. Това, че отделни политици от Варна, в това число и от Реформаторския блок, имат други планове, си е тяхна работа. А иначе работим върху много по-голямо местно обединение, което да включва Реформаторите, част от патриотичния фронт, коалиция „Народен съюз” и още много партии, както и сериозно гражданско участие.

-        Кои са приоритетите Ви за Варна?

-        Ще започна по-отдалеч. Варненци от години живеят в миналото, спомнят си с носталгия хубавите години, блясъка на морската ни столица, високия жизнен стандарт и т.н.  Моята визия и програма е насочена към това –Градовете се крепят на духовни стълбове. Те отразяват като огромни огледала сърцата на жителите си. Ако тези сърца помръкнат и изгубят вяра, градовете също ще губят блясъка си.” Блясъкът не е лустро, блясъкът е нещо, което хората могат да усетят в ежедневния си живот.

-        Какви са сърцата на хората сега?

-        Помръкнали. Младите бягат, защото искат сигурност и добри доходи.

-        Говорите за приоритети - по-добри доходи, развитие на бизнеса, икономически растеж, как ще ги постигнете?

-        Първо – приоритизиране на сектори – морски бизнес, високи технологии и туризъм. Това са трите бизнеса, които могат да издърпат Варна от блатото, в което се намира в момента (от икономическа гледна точка). Оформяне на няколко бизнес зони – те съществуват, но трябва да се подобри инфраструктурата. Трябва да се създаде варненска агенция за инвестиции. Имам много ясни планове за нейното създаване и функции – да промотира условията за бизнес в града ни, на второ място – да подпомага инвеститорския процес и на трето – да е връзката между бизнеса и образованието. Бизнесът има нужда от квалифицирани кадри. Инвеститорите трябва да се чувстват добре дошли тук и да не им се налага да чакат разрешителни с години.

-        Какво може да направи общината за туризма?

-        Има стратегии как да се превърнем от нискобюджетна дестинация в такава, която привлича бизнес, културен, СПА туризъм и т.н. Трябва просто да започнем да ги изпълняваме, не само да ги пишем. Културният календар на Варна също има нужда от пренаписване. Как да привлечем културен туризъм  като няма единен календар. В съществуващия има дни с много събития и в останалото време от годината – нищо. А в европейските градове рекламата започва още от самолета.

-        Кое в работата на общинската администрация не Ви харесва?

-        С риск да се повторя – тоталното бягате от думата „бизнес”. Не ми харесват изкуствените граници, които си поставят бюрократите. Мой приоритет е реалната децентрализация на администрацията, делегиране на права и задължения на районните кметства, както и бюджети, с които да ги реализират под строг контрол.

-        Доколкото разбирам вие искате да промените начина на работа в общината, а не хората?

-        Администрацията е инструмент, тя не може да съществува сама за себе си. Първата задача е да има ясна управленска програма, стратегия и цели. Администрацията трябва да се превърне в годен инструмент, който ще я изпълнява. Дигитализирана община – това е пътят към прозрачност. Почти всяка втора обществена поръчка във Варна пада в съда или е наказана от управляващия орган по оперативните програми. Неотдавна получих неофициална информация от общината за непризнати разходи и глоби за близо 3 млн. лв.

-        Получихте неофициална, но не и официална информация за санкциите по европроекти, така ли?

-        Да. Явно в общината има хора, на които не им харесва това, което се случва там и алармират. Въпросът е защо общината отказа да ми отговори официално. Тъй като кметът не го направи, надявам се съдът да го задължи. Дали кметът ще се съобрази с решението на съда е отделен въпрос. Надявам се да не сме стигнали до там, че да не се съобразяваме с решенията на съда.

-        Сигурността е другото нещо, за което сте говорили. Какво бихте променили?

-        Мръсните, тъмни улици, уличните кучета – това е сега Варна. Това, което се случва при сегашната администрация, а аз не бих допуснал, е кампанийният характер на много акции. Фокусирането върху един проблем и изоставането на всичко останало на заден план.

-        Как ще решите проблема с бездомните кучета?

-        Ще вземем най-добрите практики от многобройните побратимени градове на общината и ще ги реализирам заедно с неправителствените организации. В момента приютът в Каменар се използва за точене на средства, а не за решаване с проблема.

-        Вие в какво ще бъдете по-добър при усвояването на европейски средства?

-       Мария Луиза” и „8-и приморски полк” в частта от Катедралата до Червения площад? Той беше част от проекта за интегриран градски транспорт, но не беше направен по него. Харчи се безразборно! В общината няма никаква финансова дисциплина.

-        Първото нещо, което ще направите ако станете кмет?

-        Ще запазя телефонния си номер и ще продължа да си вдигам телефона. Ще продължа да се срещам с хората. Ще сформирам ядрото на екипа си, ще направим финансов одит, ще подготвим управленската програма в детайли, както и ще започнем веднага подготовка за съставяне на бюджета за 2016 г.

-        Предаването са казва Посоки.eu, Вашата посока?

-        21 век.

(Цялото интервю вижте тук.)

източник:  

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати