29 Март 2024 г. Петък

Облекчават придобиването на българско гражданство от гагаузите

2015-09-09 15:50:16

Не съществуват гагаузи, които не са от българска народност и това трябва да се има предвид при разглеждане на молби за натурализация
Това е научното становище на Консултативния съвет по проблемите на българските исторически общности в чужбина към Държавната агенция за българите в чужбина.

В състава на консултативния съвет влизат акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, акад. Стефан Воденичаров, проф. д-р Божидар Димитров, проф. д-р Пламен Павлов и доц. д-р Александър Гребенаров.

Консултативният съвет дава препоръка, при разглеждане на молбите за придобиване на българско гражданство, българите-гагаузи от бившите съветски републики да се третират равнопоставено с останалите българи, които притежават официални документи, удостоверяващи тяхната национална принадлежност.

Становището на Консултативния съвет е изпратено до министъра на правосъдието Христо Иванов и до заместник-министър Петко Петков в качеството му на председател на междуведомствения Съвет по гражданството към Министерството на правосъдието.

Консултативният съвет препоръчва също в административната практика и в българските официални и политически документи да се употребява уточняващото понятие „българи-гагаузи".

Също така при кандидатстване за българско гражданство българите-гагаузи от бившите съветски републики да се третират равнопоставено с останалите българи, които притежават официални документи, удостоверяващи тяхната национална принадлежност, тъй като българският етнически произход на гагаузите, живеещи на територията на Молдова и Украйна е безспорен и не съществуват гагаузи, които не са от българска народност.

В заключение се изразява мнението, че българите-гагаузи трябва да имат право да получават българско гражданство и удостоверения за български произход.

Въз основа на това научно становище Министерство на правосъдието ще направи и предложение до членовете на Съвета по гражданство на предстоящото му заседание да се възприеме практика, според която при разглеждане на молби за гражданство по натурализация гагаузите да се считат за българи по произход.

Гагаузите са тюркоезична етнографска група с православно вероизповедание, избягала заедно с днешните бесарабски българи от българските земи през 19 век. Прогонени от турската заплаха те се установяват в Русия главно в Бесарабия (поделена днес между Украйна и Молдова. Неизселили се Гагаузи живеят днес в Добруджа, Варненско и Ямболско, както и в Румъния, Гърция и Турция.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати