28 Март 2024 г. Четвъртък

Юнкер бие камбаната - ЕС не е в добро състояние

2015-09-09 15:48:04

Не бройте колко пъти ще казвам "икономически" и "социален" - твърде много празни думи. Дошло е време камбаната да бие, часът е настъпил.

Така започна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обръщението си към Европейския парламент, в което основна тема бе бежанската криза, както и гръцкия проблем и ситуацията в Украйна.

$Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние, няма смисъл да гледаме през розови очила. 
Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на Съюза в този ЕС. Това трябва да се промени$, подчерта Юнкер пред евродепутатите.

"Аз съм първият председател на ЕК, който е овластен от гражданите. Още отначало на 14 юни заявих, че искам да превърна Комисията в малко по-политически орган. Смятам, че председателят на Комисията, трябва да бъде политически председател. Когато говоря за политика, имам предвид най-чистия й вид. В политиката има склонност всичко да се критикува, но не това е нашето желание", заяви още шефът на ЕК.В началото на обръщението си той призна, че за пръв път сега в своя кратък живот ще говори за състоянието на Съюза.

"Приоритетът на приоритетите днес е и трябва да бъде кризата с бежанците", подчерта Жан-Клод Юнкер. От началото на годината близо 500 хил. са в Европа, като по думите му числата впечатляват и плашат.

"Сега не е време да изпадаме в уплах. Дошло е време за решителни, единни действия. Въпросът е от първостепенно значение. Въпросът за хуманното отношение, за личността и човешкото достойнство", категоричен е шефът на ЕК.

"Вие, европейци - всички сте европейци, нали", обърна се той към залата, от където получи единични гласове на несъгласие. "Смятам, че всички сте европейци, преди да ме прекъснете тук в залата", продължи председателят на ЕК.

"Нима сме забравили, че има причина в САЩ да има повече хора с името Макдоналд, отколкото тук, нима сме забравили, че 20 млн. поляци живеят извън Полша в резултат на глад, потисничество, политически причини. След Втората световна война 60 млн. души бяха бежанци от Европа", коментира Юнкер."В Европа, в едно или друго време, всеки е бил бежанец. Общата ни история е белязана от война, диктатура, потисничество", заяви Жан-Клод Юнкер и направи историческа препратка към миналото, като включи дори и Пражката пролет и войните в бивша Югославия.

"Даването на убежище и основното право на убежище е толкова важно. Основното право на убежище е едно от най-важните европейски права и не бива да го забравяме", подчерта Юнкер, прекъснат от аплодисменти.

"Европа е най-богатият и най-стабилен континент. Европа е оазис на мир и стабилност и с това следва да се гордеем, ние може да помогнем на онези, които търсят убежище от войната, терора, потисничеството", убеден е е Юнкер.

"Европа не може да подслони цялото нещастие на света, но нека погледнем нещата. Пред прага ни са дошли бежанци, които са 0,11 % от общото население на ЕС.

Нека бъдем честни пред нашите съграждани - след като има терор и насилие в Либия, не може да строим огради", призова шефът на ЕК.

За миг си представете - ако това дете е вашето дете и вие се опитвате да го спасите, нима бихте се спрели пред каквато и да е стена, каза председателят на ЕК, правейки препратка към загиналото 3-годишно дете, чието тяло бе открито преди дни на турския бряг.

Ние се борим срещу "Ислямска държава", защо тогава не сме готови да приемем онези, които бягат от "Ислямска държава" на наша територия, запита Юнкер.

"Европа очевидно не е дала онова, на което е способна. За мен е повече от ясно, че държавите членки - Гърция, Италия, Унгария не могат да бъдат оставени сами на това огромно предизвикателство", продължи по основната тема в речта си Юнкер.

"Намиране на нов живот за 120 хил. души трябва да бъде задължително за държавите от ЕС. Общо 160 000 са броя на бежанците, които ние трябва да посрещнем", подчерта още Юнкер.

"Какво се случва с хората? Това са хора, не са статистически данни. Правим ли разлика между християни и други религии? Няма вяра, философия, религия, която да е по-силна от думата бежанец", заяви шефът на ЕК пред евродепутатите.

"Зимата наближава. Наистина ли искаме да оставим тези хора да спят по гари, да треперят от студ", продължи емоционално той.

По думите му, политиката на ЕС предвижда повече усилие на външните граници. Трябва да превърнем ФРОНТЕКС в една действаща европейска защита, това не става без пари, отбеляза Юнкер.

Той поиска откриването на законни пътища, по които да се поемат мигрантите. "Това няма да ни помогне в преодоляване на кризата, в която сме потопени до шия, но ще предложим достойна алтернатива", убеден е той.

Юнкер обърна специално внимание и на искането за съставяне списък на сигурни държави, чиито граждани няма да могат да получават бежански статут. Тук той визира страните от бивша Югославия, от които също излизат мигранти.

Ако изпаднат от списъка, изпадат от кандидатстването за членство в ЕС".

"Трябват ни таланти, млади, жизнени хора, които да работят и живеят при нас. Не може да протестираме срещу нелегалната емиграция, трябва да се даде възможност да има и легална такава", заяви Юнкер в речта си.

Председателят на Еврокомисията пожела да раздаде доклада за климатичните промени на евродепутатите. "Утре ще имаме бежанци и поради климатичните промени. Няма да се изненадаме, ако видим бежанци и по климатични причини", каза Юнкер.

"ЕС не трябва да подписва всяка една сделка. Нашият приоритет трябва да е приемането на договорка, която е амбициозна по своя характер и задължителна. Европа не може да прояви неутралност за климатичните промени, тя трябва да служи за пример", заключи председателят на ЕК.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати