19 Април 2024 г. Петък

България не пусна руските самолети за Сирия

2015-09-08 16:16:39
България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите, съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

"Българското външно министерство отказа полети над България на руски военнотранспортни самолети на път към Сирия", заяви тя за британската агенция.


Говорителката на МВнР посочи, че решението е било взето през изминалите няколко дни.

"Имаме достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите, което е причина за отказа", добави тя.

ТАСС цитира говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казала, че има основателни съмнения, че товарът на самолетите не съответства на декларирания. Българското външно министерство взе това решение самостоятелно, допълни Жотева.

В свое съобщение МВнР потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година. 

Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, се казва в съобщението на МВнР.

По-рано днес гръцкият в. "Катимерини", цитиран от ТАСС, писа, че България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за преминаването на самолети с хуманитарна помощ за Сирия.

Руското външно министерство за момента отказва коментар по темата, пише БТА.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че САЩ са поискали от Гърция да не разрешава преминаването на два руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство.  Гърция, която е част от НАТО, е била помолена от Москва да позволи на два руски самолета с доставки да преминат през въздушното й пространство по посока на Сирия между 1 и 24 септември, заяви преди това гръцки представител.

След като в пресата излезе информация за предполагаемо участие на руски военни в сирийския конфликт, от Вашингтон заявиха безпокойство от случващото се. В събота, 5  септември държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят тези информации. 

От Москва категорично опровергаха съобщенията за участие на руски военни в бойните действия в Сирия, но потвърдиха, че Москва оказва постоянно помощ на правителството на Сирия.

От самото начало на войната в Сирия Русия оказва хуманитарна и военно-техническа помощ на официален Дамаск, пише Lenta.ru. Тя доставяше оръжие, снаряжение, боеприпаси, изпращаше в страната военни съветници и инструктори, които обучават и консултират сирийските сили. Освен по въздушен мост транспортирането се осъществяваше главно по море от Новоросийск, използвайки десантните кораби на Черноморския флот.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати