Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 21
Начало arrow Здраве arrow Ранното детско развитие - без телевизия и задължително в ясла и детска градина

Ранното детско развитие - без телевизия и задължително в ясла и детска градина

  Print E-mail
2015-09-07 13:10:37
източник: news.bg

В нашето общество най-засегнатият сегмент са най-малките.

Това заяви председателят на БЧК д-р Христо Григоров .

Децата не играят, те са обездвижени, смята той. Сегашните деца играят с лаптоп, iPod, те не четат, констатира Григоров. Това ги прави егоисти и не им дава възможност да се развиват многостранно, според него. Има разпад на обществото и семейството, трябва да променим отношението към нашите деца, защото в бъдеще ще платим един много скъп данък, предупреди Григоров.

Според него едно зряло общество би могло да балансира междусъвременния свят и традициите. От 0 до 5 годишна възраст се развива 90% от мозъка на човека.

Цветелина Кьосева от ДАЗД посочи, че все още съществуват неравенства между децата. Голяма чат от децата до 5 годишна възраст живеят в материални лишения, подчерта тя. Трябва да се увеличи обхвата на децата от различни групи, според нея.

Едва 40% от ромските деца от 3 до 6 години посещават детска градина. По думите на Цветелина Кьосева важни са инвестициите в ранното детско развитие, защото 8-кратна е възвръщаемостта от тях в бъдеще.

Българската педиатрична асоциация пък смята, че на тези, които вземат решенията в държавата, трябва да им се каже колко е важно да се инвестира в ранното детско развитие. Затова и асоциацията планира да изнесе открит урок по темата в НСс участието на министър-председателя Бойко Борисов.

Милена Николова от Национална мрежа за децатаподчерта, че всяко дете трябва да постигне своя най-силен потенциал. Ранното детско развитие продължава до 7-8 години, поясни тя. Все още в яслите липсва достатъчен образователен елемент.

Нетният коефициент на записаните в детски градини деца е спаднал през 2014-2015 на 82.9%. В предишни години е бил над 83%. Препоръката е над 95% от децата да бъдат обхванати в детски образователни институции.
Има сериозен проблем с децата от маргинализирани, уязвими групи, тъй като те не посещават редовно детски градини, каза Николова.

Ние сме длъжници на тези деца от социално по-слабите групи и от маргинализираните етнически групи, категорична е тя.

Има много деца, които са доста неглижирани, притеснена е Милена Николова. Социалните и когнитивни умения на децата, по думите й, могат да се развиват от ранна детска възраст. При ранното детско развитие не се постига само високо IQ, но и емоционална и социална интелигентност.

От ранното детско развитие, според експертите, има иикономически ползи. От него се получава по-способно, по-продуктивно и с по-високи ценности население. Обучението на всяко дете започва още със самото му раждане, обясни Милена Николова.

Експертите подчертаха негативите върху развитието на детето от гледането на телевизия. Има обаче разработени препоръки в тази насока. Не се препоръчва повече от 1-2 часа дневно гледане на телевизия, като за децата до 2-годишна възраст въобще не се препоръчва да стоят пред екрана.

Експертите са категорични - без програми за насилие, да се гледат образователни програми. Родителите да гледат телевизия с децата си и след това да обсъдят видяното с тях.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?