25 Април 2024 г. Четвъртък

Ще има нова КЗК след предложение на РБ, обяви Мартин Димитров

2015-09-07 11:00:36

Ще има нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) след предложение на Реформаторския блок (РБ). Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок и член на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров.

Дизелът в България миналата седмица беше вторият най-скъп в ЕС, без данъците. Това е проблем не просто за нас като битови потребители, а за цялата икономика, защото дизелът е в основата на транспорта. Това пречи и на икономическия растеж, каза Димитров пред БНР.

"За да има такова отклонение спрямо средните цени на ЕС е ясно, че има проблеми с конкуренцията", посочи той. Какви точно – не беше изяснено от специализирания орган КЗК толкова години и, според нас, този КЗК никога няма да бъде ефективен по тази тема. Затова ще има нова Комисия след наше предложение", заяви Мартин Димитров.

Проблемът с високата цена на горивата влезе във фокуса на внимание през това лято на фона на драстичния спад на цените на петрола в световен мащаб. Експерти и политици посочиха като причина картел на пазара на горива, като изтъкнаха, че Комисията за защита на конкуренцията е тази, която има задължението да се произнесе по този въпрос. От КЗК обаче посочиха, че има законови пречки, които ги спират да извършат анализа. Например, съгласно Данъчно-процесуалния кодекс КЗК няма право да получава класифицирани данни от НАП и Агенция „Митници” за компании, при които има съмнение за картел, обясниха преди време от Комисията.

От изказванията на премиера Бойко Борисов стана ясно, че може да се стигне до смяна на ръководството на Комисията. По време на парламентарния контрол миналата седмица той коментира още, че КЗК е независим орган, но от парламента зависило да избере ръководство. „Ако в тока имаме повече отношение, в горивата няма никакво. Не можем да кажем дали има картел или не. Факт е, че виждате – стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС”, каза Борисов.

Акцизните складове

"Има проблеми пред вноса и ограничена конкуренция", допълни Димитров. Подготвен е въпрос към министър Горанов кой е собственик на акцизните складове. "Съгласно доклад от 2011 г. (доклада е изготвен от КЗК, бел. ред.) изричен собственик е една фирма. Ако в момента продължава да бъде една фирма, ясно е, че тя „не би се радвала“ да има по-евтин внос от чужбина. В момента изясняваме кой притежава тези складове", обясни народният представител.

"Предложили сме и междуправителствени споразумения между България и Румъния – да могат да бъдат ползвани техни акцизни складове и директно там да се държат задължителните резерви и оттам да се внасят директно горива в България. И сега може да стане, но не е ясно дали резервите могат да бъдат държани в съседни държави, което би облекчило и би насърчило конкуренцията", каза Мартин Димитров.

Припомняме, че по време на парламентарния контрол в петък, 4 септември, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се ангажира да предложи сключването на междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на България държави в отговор на въпрос на Мартин Димитров относно данъчните складове.

Депутатът от РБ посочи днес, че ще има законови промени, с които да бъде насърчено отварянето на нови данъчни складове, ако това е скъпо сега, тъй като това би засилило конкуренцията. "Контрабандата на горива води до загуба за бюджета. Затова са монтирани уреди в акзизните складове", допълни той. 

"Някои уреди, които кабинетът „Орешарски“ спря, бяха пуснати сега. Освен това, правителството заяви и допълнителни мерки за контрол. Контролът е едната страна. Другата е, че е необходима повече конкуренция, повече играчи на пазара, които да внасят горива, за да може цените в България да не се различават от тези в ЕС", коментира народният представител.

Димитров изтъкна, че българските професионални шофьори предпочитат да зареждат зад граница заради по-ниските цени и от това бюджетът губи.

Коментирайки цената на горивата у нас от Комисията за защита на конкуренцията също посочиха като проблем скъпите акцизни складове. "Още преди четири години КЗК в секторния си анализ за пазара на горива направи извода, че пречките пред вноса стопират конкуренцията и съответно по-ниските цени на бензина и дизела за крайните потребители", посочи миналата седмица говорителят на Комисията Марио Гаврилов относно очевидните проблеми на пазара на горива, по които държавата не взема отношени. В анализа се казва, че към периода преди четири години 80% от акцизните складове са собственост на "Лукойл".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати