29 Март 2024 г. Петък

Орешарски разкри КОЙ е предложил Пеевски за шеф на ДАНС

2015-09-07 10:54:51

"Бях употребен от обстоятелствата. Моят мандат започна по време, когато разделителните линии вече бяха маркирани. Пролетта на протести беше започнала, в такава среда не може да се очакват само позитиви, дори обратното. В тази ситуация някой трябваше да свърши "черната работа", но не съжалявам, че я свърших". Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски пред Нова тв.

Относно номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, Орешарски заяви, че и тогава не било негово решение и не би могъл да разубеди политическите партии за решението им. "Беше изненада като чух името за кандидат на ДАНС. Помислих си, че ще доведе до раздвижвания в обществото. Имаше няколко дни спокойни протести и след това бяха стимулирани."

Двете тогавашни управляващи партии, в лицето на Станишев и Местан дадоха предложението за Пеевски за шеф на ДАНС.

Бившият министър-председател заяви, че не е имал собствена номинация за шеф на ДАНС. Преди номинацията не са се обсъждали други имена, само след нея.

"Поддържам контакт със Станишев и Местан, но не всеки ден. Имаше неформална среща с председателят на БСП Михаил Миков, той ме покани на кафе. Говорихме си много неща, включително и за част от политиките на БСП.

Имах малък опит в политиката през 2002/2003г., но не съм се завръщал в политиката. Завръщах се в ролята на експерт. Няма да се върна в политиката. Като експерт бих давал съвети и бих работил всякаква обществена работа", подчерта още Пламен Орешарски.

"Президентският пост е политическа работа и няма да се кандидатирам за президент на България", допълни още проф. Орешарски.

 Тя е използванa като мотив за оттегляне на кандидатурата на Орешарски за кмет на София. Според него, ако не е била тази среща, друга причина е щяла да попречи.

"Няма от какво да се срамувам, нито от едно от моите действия. Още през 2003г. обявих края на политическата си кариера и не съм бил част от никоя партия".

"Бих имал конфликт на интереси да коментирам сегашното правителство. Бойко Борисов беше най-големият критик на тройната коалиция, но му се наложи да направи коалиция от 4 партии. Ако съдим по резултатите, за да го оценим, няма резултати. Но все пак е още рано и не може да даваме крайни оценки. Не съм видял цялостна концепция. Здравната реформа се изчерпва само с обединяване на звена", добави още като оценка за сегашните управляващи.

Той заяви, че неговото правителство е имало подготвени проекти. В неговия мандат е имало концептуалнa готовност за референдум, но не и политическа подкрепа. Сега е обратното.

Относно напускането на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев от bTV, след негово интервю, бившият премиер сподели, че няма никаква връзка.

Трябва да се направи всичко, за да няма други фалирали банки като КТБ. Аз лично не очаквам, сподели още Орешарски.

"Поех изпълнителната власт в качеството на експерт, в определени моменти това отслабваше моята позиция в определени политически решения. Основната политическа сила остана в опозиция и бойкотираше работата на парламента". Орешарски също така опроверга слуховете за завръщане в политиката.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати