19 Април 2024 г. Петък

Австрия отново ще затвори границата си за бежанците

2015-09-07 08:04:58

Австрия планира постепенно да отмени особения режим по преминаване през границите си, благодарение на който хиляди мигранти успяха да преминат от Унгария. Това заявява федералният канцлер Вернер Файман в изявление, цитирано от BBC.

Ние помогнахме на повече от 12 хиляди души в трудна ситуация. Сега ние трябва постепенно да излезем от извънредното положение и да продължим да работим в нормален режим", посочва Файман.Облекчените правила по преминаване позволиха на мигрантите да пресекат, включително и пеша, австрийската граница и или да останат в Австрия, или да продължат за Германия.

По-рано властите на Германия и Унгария излязоха с изявления, от които се разбираше, че решението да се пропуснат бежанците през унгарско-австрийската граница в нарушение на правилата на Европейския съюз няма да е прецедент. Германия обаче, накъдето са се устремили повечето от бежанците, изрази своята готовност на помогне, но предупреди, че възможностите са ограничени и не трябва да се злоупотребява.

В бъдеще двете страни планират да се придържат към правилата, според които мигрантите, влизащи в Европейския съюз, трябва да се регистрират и да подават молба за предоставяне на статут на бежанци в първата страна-приемник.

Министърът на вътрешните работи на Германия заяви, че решението да се приемат мигранти в последните дни евременна мярка и изключение от правилата. По думите му, правилата на ЕС остават в сила.

На фона на сериозните разногласия между страните от Европейския съюз по повод справяне с бежанската криза и идеята за въвеждане на квотен принцип, върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутиерес заяви, че кризата може да се преодолее само ако страните членки на съюза се договорят за единен план на действие.

Властите в Унгария вчера откриха нов лагер за мигранти, които продължават да прииждат през границата със Сърбия. Полицията насочи стотици от тях на там, но напрежението сред бежанците започва да се покачва.

Днес предстои канцлерът на Германия Ангела Меркел да проведе разговори с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати