19 Април 2024 г. Петък

Жълт код за жеги и бурни ветрове в по-голямата част от страната

2015-09-06 09:14:18

В 19 области на страната за днес е обявен жълт код. В 11 от тях предупреждението е за силен вятър, а в останалите заопасно високи температури. Това става ясно от справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

На места максималните температури ще достигнат 35-38 градуса.

Предупреждението за силен вятър е за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Очаква се да духа силен до бурен запад-северозападен вятър, като на места скоростта ще достигне 14-19 м/сек. Пулсациите ще са до 22-24 м/сек.

Жълт код заради опасно високи температури е обявен за областите: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Сливен.

За останалите области в страната кодът е зелен.

Синоптиците предупреждават, че хората трябва да са внимателни за летящи във въздуха предмети. Именно поради тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Предвид очакваните високи температури пък са възможниздравословни проблеми за чувствителни болни хора, възрастни и деца.

Според метеорологичната прогноза още в сутрешните часове утре вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. Ще има превалявания. Вечерта  в Източна България са възможни гръмотевични бури и градушки.

Максималните температури ще са в широки граници: от 25-26 градуса в северозападните, до 36-38 градуса в югоизточните райони. По Черноморието максималните температури ще са 32-35 градуса. Температурата на морската вода - 25-26 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати